De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft wilde taal uitslaan. Woensdag waarschuwde hij Europeanen in de hele wereld dat zij niet veilig op straat zullen lopen als ze volharden in hun huidige houding.

Hij zei dat tijdens een evenement voor lokale journalisten in Ankara.

Turkije is met Duitsland en Nederland verwikkeld in een ruzie over het tegenhouden van Turkse ministers die campagne willen voeren voor een referendum in april dat president Erdogan meer bevoegdheden moet geven.

''Als Europa zo doorgaat, zal geen enkele Europeaan in elk deel van de wereld nog veilig op straat kunnen lopen. Wij, als Turkije, doen een beroep op Europa om de mensenrechten en de democratie te respecteren'', zei Erdogan. Hij gaf geen verdere toelichting op zijn opmerkingen.

Eerder deze maand beschuldigde Erdogan Nederland van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het kabinet Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd om hier campagne te voeren. Ook Duitsland verweet hij het gebruik van ''nazi-methoden''.

Steinmeier

De nieuwe Duitse president Frank-Walter Steinmeier, waarschuwde woensdag dat zijn ambtgenoot Erdogan alles in de waagschaal stelt wat Turkije de afgelopen jaren heeft bereikt. De Turkse leider is bezig de banden met zijn bondgenoten te beschadigen.

''Wij kijken nu naar Turkije met de zorg dat alles wat de afgelopen jaren is opgebouwd, ineenstort", aldus Steinmeier. ''President Erdogan, u brengt alles in gevaar dat u, met anderen, hebt opgebouwd." De president hoopt op tekenen die duiden op verlichting van de gespannen situatie.

NAVO-partner Turkije heeft Duitsland meerdere keren beticht van nazitactieken. ''Houd daar mee op", aldus Steinmeier. ''En respecteer de persvrijheid en laat de Duitse journalist Deniz Yucel vrij."

Frank-Walter Steinmeier (61) werd woensdag in de Bondsdag beëdigd.