Oud-campagneleider Trump werkte voor Russische miljardair

Paul Manafort, de oud-campagneleider van president Donald Trump, werkte jarenlang voor een Russische miljardair met als doel de invloed van de regering van de Russische president Vladimir Poetin te vergroten.

Dat concludeert AP op basis van documenten en interviews met betrokkenen.

Manafort stapte in augustus 2016 op als campagneleider van Trump. Hij had verzwegen dat hij in de periode 2012-2014 actief was geweest als lobbyist voor de regering van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. De pro-Russische Janoekovitsj vluchtte tijdens de onrust in Oekraïne. 

Manafort zou in 2005 een politieke strategie hebben ontwikkeld waarin hij uitstippelt hoe hij de politiek, zakelijke transacties en de media binnen de Verenigde Staten, Europa en de voormalige Sovjetstaten zou beïnvloeden om Poetin te helpen. 

Vriend van Poetin

Manafort bracht zijn plannen onder de aandacht van de Russische miljonair Oleg Deripaska, een vriend van Poetin. In een memo aan Deripaska schrijft hij volgens AP: "Wij geloven dat deze strategie sterk in het voordeel van de Russische regering kan werken als het wordt geïmplementeerd op de juiste niveaus en met de wil om het te laten slagen."

Manafort trad in 2006 in dienst van Deripaska, tegen een jaarsalaris van 10 miljoen dollar. Hij bleef tot zeker 2009 voor de Rus werkzaam. Hoe groot de invloed van Manafort destijds was en hoeveel van de plannen hij heeft uitgewerkt, is niet bekend.

Smeercampagne

Manafort laat aan AP weten dat hij inderdaad in verschillende landen voor Deripaska heeft gewerkt, maar dat zijn werkzaamheden ten onrechte worden afgeschilderd als onethisch. Hij ziet de berichtgeving als onderdeel van een smeercampagne tegen zijn persoon.

"Ik heb tien jaar geleden voor Deripaska gewerkt en hem vertegenwoordigd op zakelijk gebied en voor persoonlijke zaken in landen waar hij investeringen had" zegt Manafort. "Het stimuleren van Russische politieke doeleinden was hier geen onderdeel van."

Russische beïnvloeding

Maandag startten de verhoren van de commissie die onderzoek doet naar de mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Jim Himes, een van de leden van die commissie, zei maandag tegen Politico dat Manafort bovenaan zijn lijst stond om te getuigen over zijn rol. 

"Van alle personen in en rond de Trumpcampagne en zijn regering is de relatie van Paul Manafort met Rusland veruit de langstlopende en de sterkste", aldus Himes.

Amerikaanse functionarissen verklaarden tegenover The New York Times dat uit onderschepte telefoongesprekken en transcripties van telefoongesprekken blijkt dat Manafort een jaar voor de presidentsverkiezingen herhaaldelijk contact had met topleden binnen de Russische inlichtingendiensten.

Manafort zelf verwerpt de beschuldigingen. "Dit is absurd. Ik heb geen idee waar dit naar verwijst", zegt hij.

Lees meer over:
Tip de redactie