Congolese militieleider Bemba veroordeeld tot een jaar extra cel

De Congolese zakenman, politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba is woensdag door het Internationaal Strafhof (ICC) veroordeeld tot een jaar extra celstraf wegens het omkopen van getuigen.

Deze straf wordt toegevoegd aan de achttien jaar cel die Bemba eerder opgelegd kreeg voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Ook heeft Bemba een boete opgelegd gekregen van 300.000 euro. 

Bemba (54) werd in oktober vorig jaar schuldig bevonden aan omkoping van veertien getuigen. Deze mensen werd ingefluisterd wat ze voor het hof moesten verklaren. De Congolees heeft bovendien samengewerkt met andere verdachten om valse bewijzen aan het ICC te overleggen. Die kregen straffen tot 2,5 jaar opgelegd.

Vorig jaar ging Bemba tegen de veroordeling van 18 jaar cel in beroep. Hij zou verantwoordelijk zijn voor talrijke oorlogsmisdaden die werden gepleegd tussen 2001 en 2002 door een militie van Bemba in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zou misdaden als moord, verkrachting en plundering hebben toegestaan. 

Vicepresident 

Bemba was ooit vicepresident van de Democratische Republiek Congo en een machtig rivaal van president Joseph Kabila, die sinds begin 2011 Congo regeert. Hij werd in 2008 in België aangehouden en uitgeleverd aan het ICC in Den Haag. Het proces begon eind 2010 en duurde meer dan vier jaar. 

De zaak tegen Bemba is een van de vele van het hof waarbij het ICC traagheid wordt verweten. In Congo wordt het ICC ervan verdacht president Kabila te hebben geholpen door rivaal Bemba uit te schakelen.

Lees meer over:
Tip de redactie