De Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) heeft bij de Amerikaanse Senaat aangedrongen op goedkeuring van het NAVO-lidmaatschap van Montenegro. Hij noemt dat "sterk in het belang van de VS".

Tillerson schreef op 7 maart een brief aan de leden van de Senaat. Het document kwam dinsdag in handen van Reuters

In de brief schrijft de minister dat het verwelkomen van Montenegro als de 29e NAVO-lidstaat zal leiden tot betere integratie, democratische hervormingen, handel, veiligheid en stabiliteit in de buurlanden van het Balkanland.

Het potentiële NAVO-lidmaatschap van Montenegro wordt sterk bestreden door Rusland, dat niet wil dat de verbondsorganisatie wordt uitgebreid. 

NAVO-top

De voormalig Joegoslavische republiek, die 650.000 inwoners telt, wil op korte termijn de goedkeuring van alle 28 NAVO-lidstaten, zodat het tijdens de NAVO-top in mei kan worden ingehamerd als nieuw lid.

Begin deze maand stond de teller op een 'ja' van 24 lidstaten, die hopen dat het de toetreding van Montenegro tegenwicht zal bieden aan de pogingen van Rusland om meer invloed op de Balkan te krijgen.

In zijn brief noemde Tillerson het "onmetelijk behulpzaam" als de Senaat een stemming over de toetreding van Montenegro organiseert, zodat het ratificatieproces kan worden voltooid voordat president Donald Trump in mei afreist naar de NAVO-top in Brussel.

Russische woede

In de Senaat is de toelating van Montenegro tot nu toe geblokkeerd door twee Republikeinse senatoren, Rand Paul en Mike Lee.

Paul heeft gezegd dat hij zich afvraagt of het verstandig is de woede van Rusland te wekken. Ook zette hij vraagtekens bij de kosten van een NAVO-lidmaatschap voor een klein land dat geen rol van betekenis kan spelen bij de verdediging van de Verenigde Staten.

Daarover kwam Paul vorige week in botsing met de buitenlandexpert van zijn partij, senator John McCain, die hem ervan beschuldigde voor de Russische president Vladimir Putin te werken. Op zijn beurt noemde Paul McCain "losgeslagen" en "zijn hoogtepunt voorbij".

Afzegging

Saillant is dat Tillerson dinsdag afzegde voor een grote NAVO-bijeenkomst in april en pogingen om een nieuwe datum te prikken, blokkeerde. Later op de dag liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat een aantal alternatieve data waren voorgelegd aan de overige NAVO-landen.