Iran heeft in de afgelopen maanden de levering van geavanceerde wapens en militaire adviseurs aan de Houthi-rebellen in Jemen opgevoerd, zeggen bronnen. Het land probeert zo meer invloed te verwerven in het conflict dat de toekomstige machtsbalans in het Midden-Oosten kan bepalen. 

Een anonieme hooggeplaatste functionaris binnen het Iraanse leger zei tegen Reuters dat de commandant van de arm van de Iraanse Revolutionaire Garde die zich bezighoudt met het buitenland vorige maand in Teheran een vergadering belegde om manieren te zoeken om de Houthi's te "versterken".

"Tijdens die vergadering raakten ze het erover eens dat de hoeveelheid hulp moet worden vegroot, door training, de levering van wapens en financiële steun", zei de functionaris.

"Jemen is waar de echte proxy-oorlog woedt en het winnen van de strijd in Jemen zal helpen de machtsbalans in het Midden-Oosten te bepalen."

Syrië

Wat betreft de betrokkenheid van landen uit de regio die hun eigen macht willen vergroten is de burgeroorlog in Jemen vergelijkbaar met die in Syrië. Daar steunt Iran sjiitische rebellengroepen, zoals het Libanese Hezbollah, terwijl Saudi-Arabië soennitische groeperingen bijstaat. 

De Iraanse steun aan Hezbollah gebeurde eerst ook in het grootste geheim. Het land kwam er pas later openlijk voor uit. Militairen van de Iraanse Revolutionaire Garde vochten mee aan het Syrische front.

In Jemen leidt Saudi-Arabië, de regionale aartsvijand van Iran, een coalitie van zeven soennitische Arabische landen, die de Jemenitische regering steunt in de nu twee jaar durende strijd tegen de Houthi's. 

De Saudi's beschuldigen Iran al langer van meer dan geestelijke steun aan de Houthi-rebellen, maar Teheran heeft die beschuldigingen altijd ontkend en uit op zijn beurt stevige kritiek op de Saudische rol in het conflict.

Wapensmokkel

Brigadegeneraal Ahmed Asseri, woordvoerder voor de Arabische coalitie, zei: "We hebben geen gebrek aan informatie of bewijzen dat Iran, via verschillende routes, wapens binnensmokkelen. We zien bijvoorbeeld dat het Kornet anti-tankwapen nu op het strijdtoneel aanwezig is, terwijl noch het Jemenitische leger noch de Houthi's dat wapen hadden. Het kwam later."

Volgens de bronnen die Reuters sprak gebruikt Iran schepen om leveranties naar de Houthi's te krijgen, direct vanuit Iran of via Somalië om de controles van de Arabische coalitie te omzeilen. Westerse inlichtingendiensten zeggen dat de ladingen vervolgens worden overgebracht naar kleine vissersboten om aan land te worden gebracht.

De Jemenitische burgeroorlog woedt sinds 2015 en heeft het leven gekost aan meer dan tienduizend mensen. Bovendien wordt de burgeroorlog bedreigd door hongersnood en gebrek aan basisgoederen, zoals medicijnen.