Ook Groot-Brittannië zal grotere elektronische apparaten zoals laptops en tablets verbieden als handbagage op vluchten vanuit meerdere landen in het Midden-Oosten.

Dat meldt onder andere Sky News. Maandag werd al bekend dat de Verenigde Staten zo’n verbod invoeren vanwege terreurdreiging.

Het gaat om telefoons, laptops en tablets die groter zijn dan 16 bij 9,3 centimeter. Sky News meldt dat het in het geval van Groot-Brittannië gaat om vluchten naar dat land vanuit Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saudi-Arabië. Betrokken luchtvaartmaatschappijen zijn onder andere British Airways, EasyJet en Thomas Cook.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben terroristen de burgerluchtvaart als doelwit gekozen en proberen ze explosieven in de toestellen te smokkelen.

Al-Qaeda

Omroep CNN, die zich baseert op een bron bij de overheid, zei dat het verbod op elektronica in de handbagage verband houdt met informatie over al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Die informatie zou kortgeleden in handen van de Amerikanen zijn gevallen na een inval door commando's in Jemen.

De nieuwe regels voor elektronica aan boord gelden voor vluchten die naar de VS vertrekken vanaf tien luchthavens in landen waar voornamelijk moslims wonen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waaronder vliegvelden in Marokko, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

In Nederland is op dit moment geen aanleiding om tot zo'n verbod te komen, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid tegen NU.nl. De organisatie is constant in contact met buitenlandse partners over dit onderwerp. "We maken continu de afweging of er aanleiding is tot extra maatregelen. Op dit moment is daar geen aanleiding toe," laat een woordvoerder weten.