Turkije gaat de relatie met Europa na het referendum in april opnieuw tegen het licht houden, heeft president Erdogan dinsdag gezegd. 

Hij noemde Europa "fascistisch en wreed", met veel gelijkenissen uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

Turkije beschuldigt onder andere Duitsland en Nederland van "nazi-methoden", omdat zij Turkse ministers hebben verboden voor Turkse burgers campagne te voeren voor het referendum. De volksraadpleging gaat over een grondwetswijziging die de macht van Erdogan aanzienlijk uitbreidt.

De rel tussen Nederland en Turkije: dit is er gebeurd
De rel tussen Nederland en Turkije: dit is er gebeurd

Toetredingsproces

Erdogan zei dat een "heel ander Turkije" zich na het referendum niet langer door de Europese Unie de les zal laten lezen via het toetredingsproces. Europese agenten kunnen dan ook niet meer op Turkse bodem "spioneren".

Europa en Turkije hebben in maart 2016 een akkoord gesloten om de migratiecrisis aan te pakken. Turkije heeft sindsdien meerdere keren gedreigd om de grenzen alsnog open te zetten.

Gülen-beweging

Later op dinsdag werd bekend dat Turkije de Duitse charge d'affaires - die vaak optreedt als vervanging voor de ambassadeur als die niet beschikbaar is - op het matje heeft geroepen vanwege de uitspraken van het hoofd van de Duitse veiligheidsdienst, Bruno Kahl.

Kahl zei zaterdag in een interview met het weekblad Der Spiegel dat er geen bewijzen zijn dat de omstreden Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de Turkse couppoging van vorig jaar zat. Daarmee liet hij volgens de Turkse regering een "tolerante en beschermende houding" tegenover de Gülen-beweging zien.