De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zal in april niet aanwezig zijn bij een grote Navo-bijeenkomst. Volgens persbureau Reuters plant hij in die periode wel een bezoek aan Moskou.

De afwezigheid van Tillerson is opmerkelijk. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump veroorzaakte de afgelopen weken bij veel bondgenoten onrust door zijn uitlatingen dat hij de NAVO niet meer van deze tijd vindt. Ook stelde Trump meerdere malen toenadering te willen zoeken tot Rusland en president Vladimir Poetin.

Vicepresident Mike Pence beklemtoonde echter vorige maand dat "de VS onlosmakelijk verbonden is en blijft met de NAVO". Pence stelde dat de Amerikanen weliswaar een "goede relatie"  met Rusland zoeken, maar dat ze "niet blind zijn voor de dreiging van de Russische grootmacht". 

Toch reageerden de NAVO-partners dinsdag geïrriteerd op de afzegging van Tillerson. "Hoe je dit ook uitlegt, het is een onfortuinlijk signaal", stelt een Europese topdiplomaat aan Reuters. Hij voegt er aan toe dat dit de eerdere geruststelling door Pence weer teniet doet. Trump zou zelf in mei naar een NAVO-bijeenkomst komen, maar ook dit is nog niet officieel bevestigd.

Later op dinsdag liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten een aantal alternatieve data te hebben voorgelegd aan de andere NAVO-lidstaten. Volgens een woordvoerder blijft de VS "100 procent" toegewijd aan het bondgenootschap.

Rusland en China 

Anonieme bronnen lieten maandag aan persbureau Reuters weten dat Tillerson in de VS blijft voor een bezoek van de Chinese president Xi Jinping. Daarna zou hij naar Moskou afreizen voor een bezoek.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde dinsdag niets zeggen over de vermeende plannen van Tillerson. Een woordvoerder van het Russische ministerie wilde de komst van Tillerson bevestigen noch ontkennen. In plaats daarvan beklemtoonde het ministerie dat het "geregeld uitlekken van informatie uit Washington" Moskou grote zorgen baart.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov zei later dat hij niet op de hoogte was van plannen van Tillerson om een bezoek aan Moskou te brengen.

Vergrootglas

De relatie tussen de VS en Rusland ligt momenteel onder een vergrootglas. De FBI doet onderzoek naar mogelijke Russische bemoeienis met de jongste Amerikaanse presidentsverkiezingen ten faveure van winnaar Donald Trump. Russische hackers zouden de uitslag hebben willen beïnvloeden.

President Trump zelf ontkent in alle toonaarden dat Rusland contact heeft gehad met zijn campagne.