De afgezette Zuid-Koreaanse president, Park Geun-hye, heeft dinsdag haar excuses aangeboden aan de bevolking van Zuid-Korea. Ook zei ze toe mee te werken aan het onderzoek.

Park deed dit bij haar aankomst bij het kantoor van de openbaar aanklager waar ze dinsdag wordt verhoord over het corruptieschandaal waardoor ze werd afgezet. "Mijn verontschuldigingen aan de bevolking. Ik zal eerlijk zijn en medewerking verlenen aan de verhoren", aldus Park in haar eerste publieke commentaar sinds haar afzetting op 10 maart.

Een medewerker van de openbaar aanklager gaf aan dat het verhoren van de oud-president waarschijnlijk tot diep in de nacht doorgaat.

Park is de eerste democratisch gekozen leider in Zuid-Korea die is afgezet. Verkiezingen voor een nieuwe president staan gepland voor 9 mei.

Corruptieschandaal

De 65-jarige Park was sinds februari 2013 president, maar afgelopen december begon het parlement een afzettingsprocedure na een corruptieschandaal dat vooral is veroorzaakt door haar vriendin en vertrouwelinge Choi Soon-sil.

Choi zou volgens aanklagers haar positie hebben misbruikt. Ze haalde grote bedrijven als Samsung over tientallen miljoenen te schenken aan stichtingen die op haar naam stonden.

Park heeft steeds gezegd dat ze nooit ongepaste verzoeken heeft ontvangen van Samsung of dat het bedrijf onrechtmatige eisen heeft gesteld. De Zuid-Koreaanse justitie heeft wel vervolging ingesteld tegen topman Jay Lee (48) van Samsung wegens omkoping. Hij wordt tevens verdacht van verduistering.

Afgezette Zuid-Koreaanse president Park verlaat ambtswoning
Afgezette Zuid-Koreaanse president Park verlaat ambtswoning