De Amerikaanse autoriteiten gaan elektronische apparaten zoals laptops en tablets verbieden in de cabine op vluchten vanuit meerdere landen in het Midden-Oosten en Afrika naar de Verenigde Staten. Dit vanwege terreurdreiging.

Het gaat om apparaten die groter zijn dan een mobiele telefoon.

De nieuwe regels, die zullen gelden voor ongeveer twaalf buitenlandse vliegmaatschappijen uit een gelijk aantal landen, worden binnenkort aangekondigd door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Dat vertellen bronnen binnen de Amerikaanse regering maandag tegen Reuters.

Passagiers naar de VS vanuit onder meer Jordanië en Saudi-Arabië krijgen te maken met de nieuwe maatregelen. Zij mogen de apparaten nog wel meenemen op hun reis, maar deze moeten dan wel ingecheckt worden in het bagageruim.

De bronnen stellen dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen geen hinder zullen ondervinden van het verbod.

Dreiging

Volgens de bronnen heeft de Amerikaanse regering enkele weken geleden kennis genomen van de dreiging. Het is niet duidelijk wat die precies inhoudt of waar die vandaan komt. Het Witte Huis onthield zich van commentaar.

De Jordaanse luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian Airlines confronteerde passagiers naar de VS maandag via Twitter met de nieuwe regels. Passagiers mogen nog wel mobiele telefoons en goedgekeurde medische hulpmiddelen bij zich houden.

Ook de Saudische krant Al Riyadh meldde dat de luchtvaartautoriteiten in het land is verteld dat laptops en tablets op vluchten naar de VS in het bagageruim moeten.