FBI bevestigt onderzoek naar banden campagneteam Trump en Rusland

FBI-directeur James Comey heeft maandag bevestigd dat er sinds juli vorig jaar formeel onderzoek wordt gedaan naar de banden tussen het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland. Ook de mogelijke bemoeienis van de Russen met de Amerikaanse verkiezingen is onderwerp van onderzoek.

Comey heeft dit maandag verklaard tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie. Wanneer dit onderzoek zal zijn afgerond kon hij niet zeggen.

"Ik heb toestemming gekregen om te bevestigen dat we met een onderzoek bezig zijn naar de Russische inmenging van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016", aldus Comey. "Onderdeel van dit onderzoek is ook de vermeende relatie tussen medewerkers van het campagneteam van Trump en de Russische overheid. Dit houdt ook in dat er wordt gekeken of er sprake is van een misdrijf."

Meer over het onderzoek wil Comey niet kwijt, omdat er volgens hem sprake is van een "nog lopend geheim onderzoek". "Ik kan niet meer zeggen over wat we doen of wie we onderzoeken", zei hij.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zei tijdens een persconferentie niet af te weten van enig onderzoek naar een van de medewerkers van het Witte Huis.

Hackers

Amerikaanse veiligheidsdiensten toonden eind vorig jaar aan dat Russische hackers zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Als straf zette toenmalige president Barack Obama tientallen Russische diplomaten uit. Ook kondigde de VS extra sancties tegen Rusland aan.

Volgens directeur van de NSA, Michael Rogers, hebben de hackers alleen informatie gestolen van Democraten en niet van de Republikeinen.

De Senaat kondigde een groot onderzoek naar de hacks aan waarin verschillende grote kopstukken van de Amerikaanse veiligheidsdiensten de komende tijd voor de Senaatscommissie worden gehoord.

Comey en Rogers blijven erbij dat het doel van Rusland was om de verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Trump en tegen Hilary Clinton.

Nepnieuws

Trump deed de verhalen over vermeende Russische hacks tijdens de presidentsverkiezingen maandagochtend af als 'nepnieuws'.

"Er is geen bewijs dat de president (Trump, red.) heeft samengespannen met Rusland", stelde Trump. "De Democraten hebben het verhaal verzonnen en onder de aandacht gebracht om hun eigen slechte campagne te verdedigen. Ze hadden een grote voorsprong en ze hebben toch verloren! Het Congres en de FBI zouden onderzoek moeten doen naar het lekken van geheime informatie!"

Landsbelang

Een woordvoerder van de Senaatscommissie liet via Twitter weten dat Trump moet stoppen met zijn tirades over de hacks. "Mr President, de Russen hebben zich bemoeid met onze verkiezingen. Dat betwist niemand behalve u", stelt Congreslid Adam Schiff. "Er is daarentegen geen enkel bewijs dat Obama u afgeluisterd zou hebben.

Bovendien "zullen de Russen in de toekomst nogmaals toeslaan, als we niets doen", aldus Schiff. "Daarom moet deze zaak tot op de bodem worden uitgezocht, voor het belang van het land. Stop hiermee, alstublieft."

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin zou volgens de veiligheidsdiensten betrokken zijn geweest bij de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee wilde hij volgens medewerkers van de Amerikaanse veiligheidsdiensten de kansen van Trump vergroten.

Eerste hoorzitting

Behalve over de Russische hacks gaan de verhoren bij de commissie ook over de onbewezen aantijgingen van president Trump aan het adres van zijn voorganger Barack Obama.

Trump claimt dat Obama hem heeft laten afluisteren tijdens de verkiezingscampagne. Voor deze beschuldiging heeft Trump echter geen enkel bewijs aangevoerd. Diverse Republikeinen zeggen dat Trump zijn claim moet intrekken en zijn excuses aan Obama moet maken.

Comey zei in zijn getuigenis geen onderbouwing te zien voor deze beweringen van Trump. "Het ministerie van Justitie heeft me gevraagd om met jullie (de commissie) te delen dat dit antwoord voor alle geledingen binnen het ministerie geldt."

Rogers, zei dat er geen enkel bewijs is dat de Britse geheime dienst Obama geholpen zou hebben bij het afluisteren. De Britten reageerden al eerder zeer geïrriteerd op deze beschuldiging.

Veiligheidsadviseur

De suggestie dat het campagneteam van Trump en de Russen voor de verkiezingen contact hebben gehad blijft terugkomen. Trump zelf ontkent dit. The New York Times publiceerde echter vorige maand een groot aantal transcripties van telefoongesprekken die bewijzen dat hoge leden in het campagneteam wel degelijk contact met Rusland hebben gehad.

Michael Flynn, de veiligheidsadviseur van Trump, moest na een maand al aftreden omdat hij had verzwegen dat hij voorafgaand aan de verkiezingen meerdere malen contact had gehad met hoge Russische functionarissen.

Lees meer over:
Tip de redactie