Kritiek op ongefundeerde afluisterclaim van Trump groeit

Diverse Republikeinen willen dat president Donald Trump excuses aanbiedt aan zijn voorganger Barack Obama voor de ongefundeerde claim dat Obama de Trump Tower voor de verkiezingen heeft laten afluisteren.

Trump deed de beschuldiging twee weken geleden op Twitter en heeft zijn woorden sindsdien niet ingetrokken.

Diverse verantwoordelijken hebben al gesteld dat de harde beschuldiging nergens op gebaseerd is. Obama zelf noemde de claim onzin en ook FBI-directeur James Comey beklemtoonde dat er geen enkele reden is voor de uitlatingen.

Ook de Senaatscommissie die de claim de afgelopen twee weken onderzocht stelt geen enkel bewijs te kunnen vinden dat de woorden van Trump staaft.

Britse geheime dienst

De beschuldigingen van Trump hebben ook spanning veroorzaakt in de verhoudingen met bondgenoten. Het Witte Huis suggereerde eerder deze week dat de Britse geheime dienst Obama geholpen zou hebben bij het afluisteren. De Britten reageerden zeer geïrriteerd op deze, wederom ongefundeerde, beschuldiging.

FBI-directeur Comey wordt maandag tijdens een publieke hoorzitting ondervraagd over de Russische hackers die de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed zouden hebben. In dit gesprek komen ook de beschuldigingen van Trump aan het adres van Obama aan bod.

Lees meer over:
Tip de redactie