Een man is zaterdagochtend doodgeschoten op het vliegveld van Parijs-Orly nadat hij probeerde het wapen van een militair af te pakken.

Politiebronnen melden aan Reuters dat het vermoedelijk gaat het om een geradicaliseerde moslim. De man was bekend bij inlichtingendiensten. Het is nog onbekend of de man alleen handelde en wat zijn motief was.

Na de schietpartij begon de politie direct een grote anti-terreuractie. De westelijke en zuidelijke terminals werden ontruimd, meldt het Franse BFM TV. Politie en luchtvaartmaatschappijen raden mensen aan om de luchthaven voorlopig te vermijden.

Een speciaal team van de politie zocht naar explosieven op het lichaam van de man, maar die zijn niet gevonden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er verder geen gewonden zijn gevallen.

De vader en broer van de verdachte zijn gearresteerd, melden bronnen aan persbureau AP

Ooggetuige schietpartij Orly: 'Na schoten ontstond paniek'
Ooggetuige schietpartij Orly: 'Na schoten ontstond paniek'

Agente

De doodgeschoten man was dezelfde persoon die eerder op de zaterdagochtend bij een snelheidscontrole een agente in het gezicht schoot toen hij langs de kant werd gezet om zich te identificeren. Daarna reed hij door. Zijn auto werd vlak bij het vliegveld later aangetroffen.

De antiterreureenheid heeft het onderzoek van de politie overgenomen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt terreur een "mogelijkheid", maar meldt dat het onderzoek dat moet uitwijzen. 

Terminals

Op beelden is te zien dat mensen zich buiten de luchthaven verzamelden. Vliegtuigen die zijn geland worden voorlopig buiten de terminals gehouden. Andere vliegtuigen worden omgeleid naar luchthaven Parijs-Charles de Gaulle, meldt de luchthaven.

De westelijke terminal is zaterdag in de middag weer geopend. De zuidelijke blijft mogelijk de hele dag nog dicht. 

Vliegveld Parijs-Orly ligt ten zuiden van de hoofdstad en is met jaarlijks ruim dertig miljoen passagiers de op een na drukste luchthaven van Frankrijk.

Noodtoestand

In Frankrijk is momenteel de noodtoestand van kracht na een reeks terreuraanslagen en de dreiging voor nieuwe aanslagen. Duizenden extra militairen zijn ingezet.

In februari schoot een militair nog een man neer bij het Louvre in Parijs, toen die even daarvoor een andere militair aanviel met een machete. Hierbij raakte de verdachte zwaargewond, de militair raakte lichtgewond.