Trump en Merkel bespreken NAVO en handel tijdens eerste ontmoeting

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangen in het Witte Huis. Het is de eerste keer dat de twee regeringsleiders elkaar ontmoeten. Verwachtingen waren hooggespannen.

Merkel werd vriendelijk, maar zakelijk ontvangen door Trump. De bondskanselier kreeg een handdruk om vervolgens naar binnen te gaan. Hoewel het bij Trump meestal anders gaat, was deze handdruk kort.

De twee zijn met elkaar in gesprek gegaan over de economie, de NAVO en internationale samenwerking. Later op de avond volgt een werkdiner. Merkel vliegt nog vrijdag weer terug naar Berlijn.

President Trump liet in de persconferentie weten met klem hebben aangedrongen om Duitsland de uitgaven aan Defensie te laten verhogen. De lidstaten van de NAVO hebben afgesproken dat zeker 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) hiervoor moet worden uitgetrokken, maar er zijn maar weinig leden die dat daadwerkelijk doen.

Duitsland besteedt op dit moment slechts 1,2 procent van het BBP aan defensie-uitgaven. Merkel gaf als reactie dat Duitsland inderdaad de doelstelling van 2 procent moet realiseren.

Trump bedankte Merkel voor de inzet van het Duitse leger in Afghanistan. Volgens de Amerikaanse president werken beide landen samen om de inwoners te beschermen tegen terrorisme. Ook kwamen de betrekkingen met Rusland ter sprake. Volgens Merkel moeten die banden verbeteren, maar eerst moet de situatie in Oekraïne worden opgelost.

Handel

Handel werd ook besproken door Trump en Merkel. Trump verwacht een "fantastische" band met Duitsland op het gebied van handel. Wel haalde Trump aan dat de VS lange tijd slecht is behandeld op het gebied van internationale handel. Dat moet volgens hem beter.

Merkel liet weten hoop te hebben dat de VS en de EU toch verder kunnen praten over een vrijhandelsverdrag. De Duitse bondskanselier vliegt vrijdag nog terug naar huis.

Hoogspanning

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa staan onder hoogspanning. Trump heeft weinig op met de EU en is vooral bezig met zijn America First-politiek. Merkel daarentegen is pro-Europees en wil graag samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van het klimaat.

In het kielzog van Merkel zijn ook directieleden van bijvoorbeeld Siemens en BMW meegereisd. Voor die bedrijven zijn de VS een belangrijke afzetmarkt.

Tip de redactie