Baskische afscheidingsbeweging ETA gaat wapens inleveren

Bronnen bij een Spaanse anti-terreurorganisatie melden dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA de wapens zal inleveren. De beweging, die door Europa wordt gezien als een terreurorganisatie, doet dit op 8 april aanstaande. 

De beweging had in 2011 al een permanente wapenstilstand afgekondigd, maar gaat nu nog een stap verder door zichzelf te ontwapenen. Een regionale voorzitter van de ETA zal later vandaag een toelichting geven op de plannen van de terreurgroep. 

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kon de berichten over de ontwapening echter nog niet bevestigen en weigert daarnaast om commentaar te geven. 

De ETA, die opgericht werd in 1959, strijdt al tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Door schietpartijen en bomaanslagen kwamen in tientallen jaren meer dan achthonderd mensen om het leven.

De organisatie is in de afgelopen jaren wel al sterk ingekrompen vanwege gerichte acties van de Spaanse politie. Bij de poltieacties werden ook al regelmatig wapens in beslag genomen. De laatste jaren was er daarnaast ook geen sprake meer van betrokkenheid van de ETA bij aanslagen.

Lees meer over:
Tip de redactie