De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft gezegd dat de VS een einde maakt aan de strategische politiek waarbij het zich afwachtend opstelt tegenover Noord-Korea. Het huidige beleid moet Noord-Korea aansporen om zelf te stoppen met nucleaire wapens. 

Tillerson maakte de koerswijziging van de Verenigde Staten bekend tijdens een bezoek aan Zuid-Korea. Het huidige Amerikaanse beleid staat onder druk omdat Noord-Korea regelmatig tests uitvoert met kernraketten. 

De regering Trump wil zich harder opstellen richting Noord-Korea en zegt dat "alle opties" nu op tafel liggen om de nucleaire activiteiten van Noord-Korea aan te pakken. De VS kijkt zowel naar nieuwe economische sancties als naar maatregelen op het gebied van veiligheid en diplomatie. 

Tillerson zei tijdens zijn toespraak in Zuid-Korea dat hij een militair conflict met Noord-Korea wil vermijden, maar hij stelde tegelijkertijd dat als de ontwikkeling van het nucleaire programma in Noord-Korea er om vraagt, militair ingrijpen wel "een optie is die dan op tafel ligt". 

Tillerson roept op tot andere benadering Noord-Korea
Tillerson roept op tot andere benadering Noord-Korea

Trump

Trump zelf zegt op Twitter dat Noord-Korea zich slecht gedraagt en spelletjes heeft lopen spelen met de Verenigde Staten. De Amerikaanse president verwijt China dat het weinig gedaan heeft om te helpen.

Dialoog 

Eerder deze maand stelde Amerika nog open te staan voor een dialoog met Noord-Korea over de nucleaire ontwapening van een schiereiland. Het land legde hiervoor wel de verantwoordelijkheid bij de Noord-Koreaanse regering.

De boodschap ging destijds wel gepaard met stevige taal. Amerika stelde dat het regime van Kim Jong-un overduidelijk zijn goede wil moest tonen door royale gebaren te maken en af te zien van provocaties.