Bij een luchtaanval uitgevoerd door regeringstroepen van de Verenigde Staten zijn donderdag in Syrië meerdere militanten gedood. 

Dat zegt het Amerikaanse leger in een verklaring, waarin gesteld wordt Idlib de afgelopen jaren een veilige haven voor Al-Qaida was". In de verklaring wordt niet gesproken over burgerdoden.

Bij een andere luchtaanval donderdag op een moskee in het Syrische dorp al-Jina in de buurt van Aleppo zijn 42 mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond.  

Het is nog onduidelijk wie achter de luchtaanval op de moskee zit en of de luchtaanval die de Amerikaanse regering beschrijft dezelfde is als de aanval op de moskee. 

Reddingswerkers zoeken overlevenden tussen puin moskee
Reddingswerkers zoeken overlevenden tussen puin moskee

Doelwit

Het leger zei wel tegen AFP dat de dodelijke luchtaanval gericht was op een bijeenkomst van Al-Qaida en dat het de berichten over de luchtaanval op de moskee gaat onderzoeken. 

"Een moskee was niet ons doelwit, maar het gebouw dat we wilde raken stond wel in de buurt van een moskee. Die moskee staat er nog steeds", zei een woordvoerder van het Amerikaanse leger. 

De verklaring dat er in Idlib een luchtaanval was geweest werd later weer in twijfel getrokken door de woordvoerder. Die zei dat de exacte locatie van het doelwit onduidelijk was, maar dat het in hetzelfde gebied ligt als de moskee die geraakt werd door een luchtaanval. 

De berichten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat bij de luchtaanval op de moskee 42 doden vielen, waaronder vele burgers, wordt momenteel onderzocht door het Amerikaanse leger.