Donald Trump blijft bij zijn beschuldigingen van afluisterpraktijken door Obama. De Amerikaanse Senaatscommissie voor Inlichtingen zegt geen bewijzen te zien voor Trumps bewering dat hij door de oud-president is afgeluisterd tijdens de verkiezingscampagne.

"Op basis van de informatie waarover wij beschikken, zien we geen aanwijzingen dat de Trump Tower onder toezicht stond van enig Amerikaans overheidsorgaan, zowel voor als na de verkiezingsdag in 2016", stellen de Republikeinse voorzitter Richard Burr en de Democratische senator Mark Warner in een verklaring. 

Trump uitte de beschuldigingen begin deze maand in stellige berichten op Twitter, maar leverde hier geen bewijs voor.

Obama zelf stelt dat de beschuldigingen ongefundeerd zijn en nergens op slaan. Ook FBI-baas James Comey heeft Trump met klem gevraagd zijn niet-onderbouwde uitlatingen in te trekken.

Witte huis

Het Witte Huis reageerde donderdag in een persconferentie dat Trump nog steeds blijft bij zijn beschuldigingen. Woordvoerder Sean Spicer weigert de conclusie van de Senaatscommissie te accepteren en vindt het "geen bevindingen". 

Spicer verwees in zijn commentaar naar een onbewezen documentaire van Fox News. Daarin werden gesuggereerd dat Obama aan de Britse inlichtingendienst GCHQ had gevraagd om Trump te monitoren. De dienst deed de beschuldigingen af als "volslagen belachelijk". 

Maandag zei Trump dat hij niet gelooft dat zijn voorganger hem persoonlijk heeft afgeluisterd voor de presidentsverkiezingen. Ook Spicer kwam niet met bewijzen. De huidige president zou met zijn tweets gedoeld hebben op "afluisterpraktijken in het algemeen".

Witte Huis houdt vast aan beschuldigingen afluisterpraktijken van Obama
Witte Huis houdt vast aan beschuldigingen afluisterpraktijken van Obama

Russische hacks

Het Huis van Afgevaardigden neemt de vermeende afluisterpraktijken van Obama mee in het grote onderzoek naar de Russische hackers die de Amerikaanse verkiezingen zouden hebben beïnvloed.

De eerste hoorzitting over de hacks vindt volgende week maandag plaats. De commissie veiligheid had Trump gevraagd uiterlijk op 13 maart zijn bewijzen voor zijn claims te tonen.