Vuurgevecht Somalische piraten en kustwacht om gekaapte tanker

De Somalische piraten die maandag een Sri Lankaanse olietanker kaapten, openden donderdag het vuur op de kustwacht van de semi-autonome staat Puntland. 

Volgens Ali Shire Mohamud, commissaris van het noordelijk gelegen Alula-district, waar het gekaapte schip zich bevindt, begon het vuurgevecht nadat de marine probeerde te voorkomen dat een boot met versterkingen voor de piraten de olietanker bereikte. 

Mohamud weigerde verder commentaar, maar een anonieme functionaris zei tegen AP dat een soldaat ernstig gewond raakte bij de schermutseling. De functionaris zei verder dat de piraten nog steeds versterkingen ontvangen, terwijl strijdkrachten uit de regio zich in de buurt van het schip verzamelen voor een bevrijdingspoging.

Losgeld

Na de kaping op maandag stuurde Puntland marinetroepen naar het gebied. Volgens de Europese marinemissie die in regio tegen piraterij optreedt, Navfor, worden de acht Sri Lankaanse bemanningsleden van de olietanker gevangen gehouden en wordt er losgeld geëist voor hun vrijlating.

De kaping van de olietanker Aris 13, die staat geregisteerd op de Comoren maar onder de Sri Lankaanse vlag vaart, is de eerste aanval op een groot commercieel schip sinds 2012. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie