Vrouw gewond na ontploffen brief bij IMF in Parijs

Een medewerker van de Parijse vestiging van het Internationaal Monetair Fonds is donderdag aan haar gezicht en handen gewond geraakt toen ze een bombrief opende. Ze had ook problemen met haar gehoor, zei de politie.

De verwondingen waren niet levensbedreigend en de schade aan het kantoor was beperkt.

De bombrief was gericht aan de Europese vertegenwoordiger van het IMF, Jeffrey Franks. Hij werkt al 24 jaar bij de internationale kredietverschaffer en is sinds twee jaar directeur van het IMF in Europa.

Het explosief was door iemand zelf in elkaar geknutseld, zei de politie. Zij onderzoekt wie de afzender is. Ook de afdeling van het Openbaar Ministerie in Parijs die terrorismezaken behandelt is ingeschakeld.

Het hoofd van het IMF, Christine Lagarde, heeft het incident veroordeeld en noemt het een "laffe daad". De Franse politie zegt dreigtelefoontjes te hebben binnengekregen, maar dat het nog niet duidelijk is of er een link is met de explosie.

Duitsland

Woensdag werd een verdachte pakketje in de postkamer van het Duits ministerie van Financiën onderschept dat was verstuurd vanuit Griekenland. In de dikke envelop zat een explosief mengsel met een op scherp staande ontsteking. Specialisten maakten het onschadelijk.

Volgens de politie had de bombrief bij opening ernstig letsel kunnen veroorzaken. Of die bestemd was voor minister Wolfgang Schäuble wilde de woordvoerder niet zeggen in belang van het onderzoek. Enkele kranten beweerden dat wel.

Athene

De Griekse regering bevestigde woensdagavond dat de gevaarlijke post uit Athene kwam. Als afzender stond Adonis Georgiadis op de omslag, de plaatsvervangend leider van de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia.

''De daders hebben misschien mijn naam gebruikt omdat ik in Griekenland bekend sta als vriend van de heer Schäuble'', reageerde hij in de Duitse media.

Lees meer over:
Tip de redactie