Amerikaanse talkshow onthult belastingpapieren Trump

MSNBC-presentatrice Rachel Maddow heeft dinsdagavond (lokale tijd) in haar eigen show belastingpapieren van Donald Trump onthuld. Het gaat om documenten uit 2005.

In The Rachel Maddow Show liet de presentatrice twee pagina's aan belastingen zien die aan Trump toebehoorden.

In 2005 betaalde de Amerikaanse president 38 miljoen dollar aan belastingen over een inkomen van 150 miljoen dollar. Het percentage dat Trump netto moest afstaan was 25 procent.

Trump moest 36,5 miljoen dollar betalen aan inkomstenbelasting, waarvan ruim 31 miljoen dollar in de vorm van de zogenoemde alternative minimum tax ofwel AMT. Die maatregel is ingesteld omdat de allerrijksten in de Verenigde Staten zoveel aftrekposten en mazen in de wet benutten dat ze soms niets aan inkomstenbelastingen afdroegen.

Trump heeft in zijn verkiezingscampagne altijd gezegd af te willen van de AMT.

A4-tjes

Verder valt op dat Trump 100 miljoen dollar afschreef als verlies om zo zijn belastingafdrachten te verminderen, blijkt uit de documenten. Ook droeg hij ongeveer 1,5 miljoen dollar af aan belastingen voor sociale zekerheid.

Maddow vertelde dat ze de A4-tjes gekregen had van journalist en Pulitzerprijs-winnaar David Cay Johnston. Hij zei op zijn beurt op de Amerikaanse zender MSNBC dat hij Trump's belastingteruggave in de post had ontvangen. Wie de afzender was werd niet bekendgemaakt.

De belastingpapieren zijn gestempeld met 'client copy'. Volgens The Guardian wijst dat erop dat de afzender van de brieven toegang had tot de persoonlijke bestanden van Trump.

In een tweet kondigde Maddow eerder op de avond al aan dat ze in haar eigen show de belastingegevens van Trump zou openbaren. "We hebben de belastingteruggave", twitterde ze. Om daar later aan toe te voegen dat het gaat om een belastingdocument van 2005.

Witte Huis

Het Witte Huis reageerde direct op de aankondiging van Maddow door zelf al inzicht te geven in de belastingaangifte van Trump. Voordat de show van start ging was al bekend dat Trump in 2005 voor 38 miljoen dollar aan inkomstenbelastingen betaalde.

Trump beschouwt het uitlekken van zijn belastingaangifte als fake news en zet vraagtekens bij de manier waarop een journalist die in handen kreeg. Hij reageerde woensdag via Twitter op het openbaar maken van zijn aangifte.

Volgens het Amerikaanse persbureau Reuters kwam het Witte Huis verder niet met documenten die deze cijfers ondersteunden. Wel zei het dat Trump "als hoofd van de Trump Organization, een verantwoordelijkheid heeft om niet meer belastingen te betalen dan wettelijk verplicht."

CNN liet een verklaring van het Witte Huis zien waarin de onthulling van MSNBC wordt afgescheept als een goedkopere manier om kijkers te trekken. "Je moet wel heel wanhopig zijn als je twee papiertjes uit 2005 gebruikt en de wet overtreedt, allemaal voor de kijkcijfers", staat in de verklaring.

De oudste zoon van de Republikein Donald Trump Junior was niet onder de indruk van de onthulling en bedankt Maddow voor het in zijn oog bewijzen hoe succesvol zijn vader was op zakengebied.

Inzage

De onthulde bladzijden laten geen details zien over de financiële banden van Trump in 2005. Volgens The Washington Post lijken de cijfers wel de beschuldigingen te weerleggen van de Democraten, die beweerden dat Trump in die periode belastingen ontdook.

Democraten hadden aangedrongen op inzage. Tot nu toe was het gebruikelijk voor presidentskandidaten en presidenten om hun belastinggegevens openbaar te maken, maar Trump heeft dat altijd geweigerd.

De Democraten meenden dat zij aan de hand van de belastinginformatie zich een goed beeld konden vormen van het zakenimperium van de president. Trump zegt al zijn zakelijke belangen inmiddels te hebben ondergebracht in een aparte trust die door zijn kinderen wordt beheerd.

Een commissie van het Amerikaanse Congres zei vorige maand niet geïnteresseerd te zijn in de belastingaangifte van de president.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Lees meer over:
Tip de redactie