De Turkse president Erdogan heeft zich dinsdag opnieuw hard uitgelaten over Nederland. Hij zei Nederland onder meer "goed te kennen" van de massamoorden in Srebrenica en stelde dat Nederland achtduizend Bosniërs "heeft afgemaakt". 

Volg de ontwikkelingen in ons liveblog

Bij de situatie in Srebrenica in 1995 kwamen duizenden moslimmannen om het leven nadat ze probeerden te vluchten naar het Nederlandse basiskamp van de VN-missie waar Nederland een bijdrage aan leverde. 

De eenheden van Mladic wisten de moslimmannen uiteindelijk te scheiden waarna hun lichamen enige tijd later in massagraven teruggevonden worden. Nederlandse troepen hadden het gebied inmiddels verlaten. 

Volgens Erdogan draagt Nederland echter de verantwoordelijkheid voor de dood van de duizenden moslimmannen in Srebrenica. 

Rutte

Premier Rutte noemt de nieuwe uitspraken van Erdogan "een walgelijke geschiedvervalsing" en zei dat de toon van de Turkse president "steeds hysterischer" wordt.

"Hij blijft het verder oppompen. Het is van een niveau en stijlloosheid, ongelooflijk. We gaan ons niet tot dit niveau verlagen. Het is echt onacceptabel'', zei Rutte in een interview met RTL Nieuws.

Minister Hennis van Defensie sluit zich aan bij de woorden van Rutte. "Hier hoeft niets meer aan te worden toegevoegd. Wat een wanvertoning van Erdogan", zei ze over de uitspraken die Erdogan deed over de Nederlandse blauwhelmen. 

'Excuses niet genoeg'

De Turkse president Erdogan heeft dinsdag op zijn beurt gezegd dat de diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije niet alleen opgelost kunnen worden met excuses van Nederland. Hij houdt Nederland nog altijd verantwoordelijk voor de situatie die ontstaan is tussen beide landen. Ook legde hij opnieuw een link tussen Europese landen en het fascisme. Eerder noemde hij Nederland al "fascistisch" en een "nazi-overblijfsel". 

Eerder op dinsdag kondigde Turkije eveneens sancties af tegen Nederland. Zo is de ambassadeur niet langer welkom in Turkije en verbreekt het land tot nader orde alle hoge diplomatieke banden met Nederland. Ook mogen regeringsvliegtuigen niet langer landen in Turkije. 

Hij waarschuwde Nederland verder opnieuw dat Turkije niet terugschrikt om andere maatregelen tegen Nederland te nemen. 

Erdogan: 'Stappen tegen Nederland gaan door'
Erdogan: 'Stappen tegen Nederland gaan door'

Referendum 

De spanningen tussen Nederland en Turkije zijn het gevolg van het weigeren van Turkse ministers op Nederlands grondgebied. De ministers mochten van de Nederlandse regering geen campagne voeren voor een referendum over een beoogde grondwetswijziging in Turkije die de president meer macht moet geven. 

Erdogan zei dat het beste antwoord op de vijanden van Turkije is om tijdens het referendum voor de grondwetswijziging te stemmen.

De Europese Commissie heeft maandag haar zorgen uitgesproken over de voorgenomen grondwetswijziging. Volgens de EU ontbreken belangrijke controlemomenten voor de politiek en wordt de macht te veel geconcentreerd. Ook bestaan er zorgen over het uitschrijven van een referendum terwijl de noodtoestand van kracht is in het land. Erdogan heeft dinsdag afstand genomen van de conclusies van Europa en stelt dat het rapport gepolitiseerd is.