Inwoners van de stad New York krijgen het advies om dinsdag niet de straat op te gaan in verband met een hevige sneeuwstorm. Ook blijven scholen gesloten en ligt het openbaar vervoer grotendeels stil.

"Als je naar buiten moet, doe dat dan zo kort mogelijk. Maar het beste is om binnen te blijven," aldus burgemeester Bill de Blasio maandagavond (lokale tijd).

De oostkust van de Verenigde Staten wordt dinsdag geteisterd door harde wind, hevige sneeuwval en lage temperaturen die enkele graden onder het vriespunt liggen. Bij temperaturen boven nul gaat de storm gepaard met hevige regenval en hagel.

Scholen dicht

De bovengrondse metro in New York is dinsdag buiten werking gesteld en de autoriteiten waarschuwen dat mogelijk meer trein- en busdiensten zullen uitvallen. Alle openbare scholen in de stad blijven dicht en overheidskantoren gaan drie uur later open.

"Het wordt een gevaarlijke situatie," zei de gouverneur van New York maandag (lokale tijd) op CBS Radio. De stad verwacht zo'n 45 centimeter sneeuw.

Luchtvaarmaatschappijen American Airlines en Delta Airlines hebben vrijwel alle vluchten op de drie luchthavens van New York en Boston uit voorzorg gecanceld. In totaal gaan aan de oostkust zo'n vierduizend vluchten niet door. Mogelijk wordt het vliegverkeer woensdagochtend hervat.

Noodtoestand

De sneeuwstorm treft vier Amerikaanse staten langs de oostkust. In New York, New Jersey, Pennsylvania en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen. In de meeste grote steden zoals Boston en Philadelphia blijven de scholen eveneens dicht en ligt het openbaar vervoer stil.

De sneeuwstorm die dinsdagochtend (lokale tijd) het vaste land zal bereiken, gaat gepaard met hevige sneeuwval. Boston maakt zich op voor 30 centimeter dat in korte tijd zal vallen. Naar verwachting valt in Washington D.C. dinsdag 13 centimeter sneeuw. Daarnaast worden windsnelheden verwacht tot 100 kilometer per uur.

In verband met de storm heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar bezoek aan president Donald Trump uitgesteld tot vrijdag. Ook het hoofdkantoor van de Verenigde Naties is dicht. De New Yorkse aandelenbeurs op Wall Street is dinsdag wel geopend.