De Nederlandse ambassadeur hoeft niet meer terug te komen naar Ankara. Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş maandag namens de regering gezegd.

Liveblog

Turkije staat ook geen Nederlandse diplomatieke vluchten meer toe en regeringsoverleg wordt op hoog niveau bevroren.

"We doen precies hetzelfde wat zij ons hebben aangedaan", aldus Kurtulmuş tijdens een persconferentie. '"We staan vliegtuigen met Nederlandse diplomaten of afgezanten aan boord niet toe te landen in Turkije of ons luchtruim te gebruiken. Degenen die deze crisis hebben veroorzaakt, zijn ook verantwoordelijk voor de oplossing."

Kurtulmuş liet als belangrijkste regeringswoordvoerder ook weten dat hij het Turkse parlement zal aanbevelen de vriendschapsverdragen op te zeggen, totdat Nederland zich heeft gedistantieerd van zijn "inhumane en onwettige" optreden tegen Turkse ministers en zich heeft verontschuldigd. 

Diplomatieke rel

De Turkse president Erdogan zei eerder al dat hij van plan was stappen te ondernemen tegen Nederland nadat de landingsrechten van minister Mevlut Cavusoglu werden ingetrokken.

"Nederland zou nu na moeten denken over hoe hun diplomatieke vliegtuigen gaan landen in Turkije", zo sprak Erdogan afgelopen weekend.

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya werd Nederland uitgezet toen ze campagne wilde voeren. Dat leidde tot rellen in Rotterdam.

Mensenrechten

Erdogan zei maandag dat hij over de diplomatieke rel met Nederland naar het Europese Hof voor de Mensenrechten wil stappen.

Hij zei dat Nederland rekenschap zal moeten afleggen en dat Turkije alle mogelijke diplomatieke sancties zal aanwenden om Nederland van repliek te dienen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de maatregelen die Kurtulmuş heeft aangekondigd en beraadt zich nog op een reactie. 

Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd
69
Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd

Bestuderen

De Nederlandse regering bestudeert de sancties die Turkije maandag heeft aangekondigd. Dat zei premier Mark Rutte maandagavond bij RTL Late Night.

Rutte benadrukte dat de sancties pas net zijn aangekondigd, en dat hij er daarom inhoudelijk nog niet heel veel over kan zeggen. Hij gaf wel aan dat de strafmaatregelen niet van economische aard zijn, en dat zei hij te begrijpen.

"We hebben een enorme investeringspositie daar, we zijn nummer één of twee qua investeringen. Ik snap dat ze zich daar niet op richten", aldus de minister-president.

Rutte herhaalde wel het "totaal bizar" te vinden dat Turkije nu met sancties tegen Nederland komt.