Turkije eist juridische stappen na het in hun ogen buitensporige optreden van de Nederlandse politie zaterdag tijdens de demonstratie van Nederlandse Turken in Rotterdam.

Ook wil de Turkse overheid geïnformeerd worden over de toestand van de gewond geraakte demonstranten. 

Turkije heeft Nederland formeel laten weten dat het optreden van de Rotterdamse politie dit weekend disproportioneel was. Nederland "neemt afstand'' van het aandringen door Turkije op vervolging van Nederlandse politieagenten, zo zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag.

"Het is primair een zaak van de burgemeester van Rotterdam en van de driehoek. Ik kan wel zeggen dat ik veel respect heb voor de manier waarop zij hebben geprobeerd het op te lossen.''

Turkse Minister

Bij het Turkse consulaat in Rotterdam hadden zich in de nacht van zaterdag op zondag honderden mensen verzameld naar aanleiding van een bezoek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. Zij kwam campagne voeren bij Turkse Nederlanders voor het referendum over uitbreiding van de bevoegdheden van de Turkse president. 

Toen na middernacht duidelijk werd dat Sayan Kaya het land zou worden uitgezet, liep de situatie uit de hand. Demonstranten gooiden voorwerpen naar de politie, die waterkanonnen en agenten te paard inzette. De Mobiele Eenheid voerde charges uit. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een agent.

In totaal werden zestien betogers gearresteerd. De meesten van hen zijn heengezonden en moeten zich later voor de rechter verantwoorden. Zij worden verdacht van vernieling, geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie.

Ook in Amsterdam werd een demonstratie georganiseerd. De Mobiele Eenheid moest die demonstratie beëindigen. De ongeveer 250 demonstranten werden rond 23.30 uur met waterkanonnen weggejaagd.

Amnesty International

Volgens Amnesty International zijn zaterdag geen fundamentele mensenrechten geschonden. Voor de Turkse verwijten over het politieoptreden tegen demonstranten bestaat volgens de mensenrechtenorganisatie op het eerste gezicht geen grond.

De gemeente Rotterdam heeft volgens Emile Affolter van Amnesty drie plaatsen in de stad aangewezen waar demonstranten gebruik konden maken van hun vrijheid van meningsuiting en recht op demonstratie.

Een fundamentele aantasting van de vrijheid van meningsuiting heeft Amnesty echter niet geconstateerd. ''Daarvoor moet je toch echt in Turkije zijn'', zegt Affolter. Hij wijst erop ''dat in geen land ter wereld zo veel journalisten vastzitten''. Dat zijn er volgens Amnesty meer dan 120. Ook het recht op vrijheid van meningsuiting is volgens hem ''in Turkije niet goed geregeld''.

Conventie van Wenen

Turkije noemt het uitzetten van de minister van Familiezaken een schending van de Conventie van Wenen, waarin regels over diplomatiek verkeer zijn vastgelegd. In dit verdrag is onder meer de onschendbaarheid van diplomaten geregeld.

De Nederlandse zaakgelastigde werd ontboden om het protest in ontvangst te nemen. 

Open

Inmiddels zijn de Nederlandse ambassade en consulaten in Turkije weer open. Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Die waren zaterdag dicht gegaan.

De Nederlandse zaakgelastigde in Ankara moest maandag opnieuw op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verschijnen. De precieze inhoud van het gesprek tussen de Nederlandse zaakgelastigde en Turkije kent Koenders nog niet.

Turkse demonstratie in Rotterdam na weigeren minister

Een betoging bij het Turkse consulaat in Rotterdam heeft op 12 maart geleid tot botsingen tussen de politie en demonstranten © AFP
Honderden mensen waren naar Rotterdam gekomen om te demonstreren. © ANP
De Turkse minister mocht het Turkse consulaat in Rotterdam niet betreden van de politie. © ANP
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf die zaterdagnacht een korte verklaring. © ANP
Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de Consul-Generaal van het consulaat in Rotterdam "gelogen" over de situatie. © ANP
De Consul-Generaal zou onder meer hebben opgeroepen naar het consulaat te komen, aldus Aboutaleb. © ANP
De Turkse minister voor Familiezaken Kaya was als 'ongewenste vreemdeling' het land uitgezet. © ANP
De uitzetting volgde na een urenlange onderhandeling. De minister had zichzelf opgesloten in haar auto. © ANP
De politie zette onder meer honden in om de demonstranten te kalmeren. © ANP
De Turkse minister werd middels een colonne naar Duitsland begeleid. © NU.nl/Dingeman J. Rijken
In de nacht van zaterdag op zondag ontstonden rellen bij het consulaat. Op dat moment was de Turkse minister al onderweg naar Duitsland. © ANP
De Mobiele Eenheid voerde charges uit. Ook werden er waterkanonnen ingezet. © ANP
Rotterdam een dag na de protesten tegen het uitzetten van Sayan Kaya. © ANP
Een 'ja'-sticker op een kapotte ruit in Rotterdam, de ochtend na de protesten. © ANP
Ook in Turkije werd gedemonstreerd. De Nederlandse ambassade in Ankara werd afgezet door de politie. © ANP
Ook bij het Nederlandse consulaat in Istanbul waren protesten. © ANP

Nazisme

Vicepremier Lodewijk Asscher zegt maandag dat de Turkse beschuldiging van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland "van tafel" moet. Hij zei dit in het Radio 1 Journaal. Gebeurt dit niet "dan blijven de verhoudingen stroef".

Het kabinet zal echter geen strafmaatregelen nemen tegen de regering in Ankara als ze de woorden niet terugneemt. Het is volgens Asscher belangrijk dat de rust terugkeert. Wel moet "er een andere manier van communiceren uit Turkije komen".

Turkse organisaties

Asscher voerde als minister van Sociale Zaken maandagochtend overleg met Turkse organisaties over de spanningen met Turkije. Aan het overleg deden zeer verschillende organisaties mee. Het gaat onder meer om Koerden, Gülenisten (de club van de geestelijke Fethullah Gülen die volgens Ankara achter de mislukte coup zit), Diyanet (de Turkse moskeekoepel) en aanhangers van de Turkse regering.

Volgens een woordvoerder van Asscher hebben alle partijen gemeld dat zij afstand nemen van de omstreden nazi-vergelijking van president Erdogan.

Asscher wil hen duidelijk maken dat de rellen van de afgelopen twee dagen niet kunnen. Hij wil dat de organisaties hun achterban oproepen "zich gewoon te gedragen conform de regels in Nederland", zei hij tegen de NOS maandag.

Erdogan

Erdogan beschuldigde Nederland dit weekeinde van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het kabinet Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd om hier campagne te voeren voor een referendum dat de president meer macht geeft.

In het tv-programma Buitenhof zei Koenders zondag het "prettig te vinden" als de Turken excuses zouden maken, maar hij ging er vanuit dat het niet zou gebeuren. Later eiste premier Mark Rutte wel excuses.