De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept internationale organisaties op sancties op te leggen aan Nederland. Eerder liet de president al weten dat Nederland "een prijs zal betalen" voor het weigeren van de Turkse ministers.

Erdogan noemde Nederland "een nazi-overblijfsel". "Het zijn fascisten", aldus de president. Nederland zou zich volgens de Turkse president gedragen "als een bananenrepubliek".

Ook uitte hij kritiek op andere Europese landen omdat die zich niet uit zouden spreken tegen het handelen van de Nederlandse regering. Wel was Erdogan lovend over Frankrijk, waar de door Nederland geweerde minister Mevlüt Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) mag spreken.

Tegelijk roept de Franse regering op om de situatie te de-escaleren. Ook vragen de Fransen de Turkse autoriteiten om provocaties te vermijden. 

Erdogan vindt dat Nederland zich gedraagt als een bananenrepubliek
Erdogan vindt dat Nederland zich gedraagt als een bananenrepubliek

Duitsland

In de Duitse politiek gingen stemmen op om solidariteit met Nederland te tonen. Volgens de voorzitter van de Duitse liberale partij FDP heeft premier Mark Rutte gehandeld zoals je het ook van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europa had mogen verwachten.

Ook de Deense regering ziet de rel met lede ogen aan. Premier Lars Lokke Rasmussen stelde voor een gepland bezoek van zijn Turkse ambtsgenoot Binali Yildirim aan Denemarken uit te stellen. "De bijeenkomst kan niet los worden gezien van de Turkse aanvallen op Nederland", zei Rasmussen.

Excuses

De uitspraken van Erdogan over beoogde sancties komen nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, eerder had gezegd dat er maatregelen genomen worden tot Nederland excuses zal aanbieden.

Die excuses lijken er niet te komen. De Nederlandse regering liet zondagochtend weten geen excuses te zullen maken. "Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek", zei premier Mark Rutte bij WNL.

"Als Turkije zo door blijft gaan, moeten we ook denken aan een reactie", stelt Rutte later op zondag. Ook moet Erdogan volgens de premier zelf excuses aanbieden vanwege de nazi-vergelijking die Erdogan maakte.

Rutte: 'Uitspraken Turkse politici onacceptabel'
Rutte: 'Uitspraken Turkse politici onacceptabel'

Maatregelen

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zei eerder juist dat Nederland helemaal niet uit is op excuses van Turkije. Dat heeft volgens Koenders geen zin. "Die gaan ze niet geven", zo sprak hij.

Het kabinet is volgens Koenders bereid "zeer scherpe maatregelen'' te nemen als gesprekken op niets uitlopen.