De Turkse premier Binali Yildirim heeft zondagochtend "de zwaarst mogelijke maatregelen" tegen Nederland aangekondigd in reactie op de uitzetting van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya. De uitzetting leidde in de nacht van zaterdag op zondag tot rellen in Rotterdam.

Yildirim zegt dat minister Kaya naar Nederland kwam om Nederlandse Turken te informeren over het referendum en heeft Nederland dat onmogelijk maakt. ''Daardoor is een diplomatiek schandaal ontstaan. Van onze kant hebben wij in duidelijke bewoordingen en sterk geageerd en via verschillende diplomatieke wegen naar een oplossing gezocht, maar dat is niet gelukt", aldus Yildirim. 

Volgens de premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya geschonden. Zij werd in de nacht van zaterdag op zondag door de politie vanuit Rotterdam naar de Duitse grens begeleid. Zondagochtend vloog ze vanuit Keulen terug naar Turkije.

"We nemen daarom serieuze tegenmaatregelen tegen Nederland", stelt premier Yildirim zondagochtend in een schriftelijke verklaring. "Onze zogenaamde Europese vrienden die het bij elke gelegenheid hebben over democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, hebben opnieuw gefaald."

Sancties

Zaterdag dreigde Turkije ook al met economische en andere sancties tegen Nederland. Over wat voor sancties Turkije nu nadenkt is niet duidelijk. 

Wel heeft Turkije gezegd dat de Nederlandse ambassadeur in Turkije, Van Rij, voorlopig niet hoeft terug te keren naar Turkije. Hij begeeft zich volgens Turkse autoriteiten momenteel niet in in het land. 

Volg de laatste ontwikkeling over de situatie tussen Nederland en Turkije in ons liveblog: 

Rellen

Een betoging bij het Turkse consulaat in Rotterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag geleid tot botsingen tussen de politie en demonstranten. 

De betogingen in Rotterdam ontstonden toen even na middernacht duidelijk werd dat Sayan Kaya het land zou worden uitgezet. De situatie liep vervolgens uit de hand. Demonstranten gooiden voorwerpen naar de politie waarop waterkanonnen en agenten te paard ingezet werden tegen de demonstranten. De Mobiele Eenheid voerde charges uit.

De politie heeft twaalf betogers opgepakt wegens openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie. Bij de ongeregeldheden raakten zeven mensen gewond, onder wie een agent die een gebroken hand opliep.

Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister
Rellen voor Turks consulaat in Rotterdam na uitzetten minister

Turkije

Ook in Turkije is het onrustig naar aanleiding van de situatie. Bij de Nederlandse ambassade in Ankara verzamelden zich zondagnacht enkele honderden demonstranten. Het gebouw is afgegrendeld door de Turkse autoriteiten.

Een demonstrant die op het dak van de Nederlandse consulaat wist te komen, wist de Nederlandse vlag kort te vervangen door de Turkse. Circa een uur later was de Nederlandse vlag weer te zien.

Turkse Nederlanders

De Turkse premier Yildirim heeft zich zondag naar aanleiding van de diplomatieke onrust uitgesproken richting Turkse Nederlanders. Hij riep Turkse Nederlanders op "kalm te blijven en zich waardig gedragen. Het beste antwoord aan de Nederlandse overheid geven is door op 16 april te stemmen." 

De Turkse premier ziet een relatie tussen de houding van de Nederlandse overheid en de komende Nederlandse verkiezingen op 15 maart. "Wat de reden ook is, we accepteren dit niet en zullen hierop reageren", zo reageert hij echter. 

''Deze gebeurtenissen versterken de eenheid van het Turkse volk.''

Turkse demonstratie in Rotterdam na weigeren minister

Een betoging bij het Turkse consulaat in Rotterdam heeft op 12 maart geleid tot botsingen tussen de politie en demonstranten © AFP
Honderden mensen waren naar Rotterdam gekomen om te demonstreren. © ANP
De Turkse minister mocht het Turkse consulaat in Rotterdam niet betreden van de politie. © ANP
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf die zaterdagnacht een korte verklaring. © ANP
Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de Consul-Generaal van het consulaat in Rotterdam "gelogen" over de situatie. © ANP
De Consul-Generaal zou onder meer hebben opgeroepen naar het consulaat te komen, aldus Aboutaleb. © ANP
De Turkse minister voor Familiezaken Kaya was als 'ongewenste vreemdeling' het land uitgezet. © ANP
De uitzetting volgde na een urenlange onderhandeling. De minister had zichzelf opgesloten in haar auto. © ANP
De politie zette onder meer honden in om de demonstranten te kalmeren. © ANP
De Turkse minister werd middels een colonne naar Duitsland begeleid. © NU.nl/Dingeman J. Rijken
In de nacht van zaterdag op zondag ontstonden rellen bij het consulaat. Op dat moment was de Turkse minister al onderweg naar Duitsland. © ANP
De Mobiele Eenheid voerde charges uit. Ook werden er waterkanonnen ingezet. © ANP
Rotterdam een dag na de protesten tegen het uitzetten van Sayan Kaya. © ANP
Een 'ja'-sticker op een kapotte ruit in Rotterdam, de ochtend na de protesten. © ANP
Ook in Turkije werd gedemonstreerd. De Nederlandse ambassade in Ankara werd afgezet door de politie. © ANP
Ook bij het Nederlandse consulaat in Istanbul waren protesten. © ANP