In navolging van Duitsland en Nederland zijn ook in Oostenrijk bijeenkomsten met Turkse politici afgelast. Optredens van politici in Linz, Herzogenburg en Hörbranz gaan niet door. Ook andere gemeenten in het land proberen andere bijeenkomsten te voorkomen. 

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken verklaarde zei dinsdag dat hij werkt aan een aanpassing van een wet die het mogelijk moet maken om bepaalde bijeenkomsten met buitenlandse politici te verbieden.

In Linz heeft de zaaleigenaar waar een bijeenkomst zijn medewerking ingetrokken. In de plaats Hörbranz bij de Duitse grens bleek de bijeenkomst ten onrechte als een boekpresentatie te zijn aangemeld waarna de gemeente het evenement verbood.

Wiener Neustadt denkt aan een beroep op de brandvoorschriften om een optreden tegen te houden.

Nederland

Ook Nederland zit niet te wachten op de komst van de Turkse politici, die campagne willen voeren voor een stem tijdens een Turks referendum in april. Het referendum gaat over het uitbreiden van de macht van de president in het land.

Toch heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat hij zaterdag naar Nederland komt. Mevlüt Cavusoglu spreekt zaterdag aan het eind van de middag in het Turkse consulaat. Dat hebben de organisatoren vrijdagavond via Facebook bekendgemaakt. Zijn komst is door de Nederlandse regering al bestempeld als ongewenst. 

Een omstreden bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland zal een soort privébezoek zijn. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zijn ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu namelijk duidelijk gemaakt dat hij diens bezoek op geen enkele manier zal ondersteunen en zijn ambtgenoot ook niet zal ontmoeten.

Vrijheid van meningsuiting

Ook heeft Koenders te kennen gegeven dat Nederland op geen enkele manier medewerking zal verlenen aan dit bezoek. Nederland wil niet dat Turkse ministers de Nederlandse vrijheid van meningsuiting gebruiken voor een Turkse grondwetcampagne, aldus Koenders.