Het Openbaar Ministerie in Murcia (Zuid-Spanje) eist nietigverklaring van het proces tegen de twee in eerste instantie vrijgesproken medeverdachten van de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein.

Dat heeft de officier van justitie vrijdag verklaard bij de behandeling van de zaak in hoger beroep bij het hooggerechtshof in Murcia.

Als het hof de eis van het Openbaar Ministerie inwilligt, komt er een nieuw proces tegen de Roemeen Constantin S. en de Spanjaard Sarafín de A. De openbare aanklager eist dat zij alsnog achter de tralies komen.

De plaatselijke juryrechtbank die de zaak in eerste instantie behandelde, heeft de vrijspraak van S. en De A. volgens officier Celdrán ''duidelijk onvoldoende gemotiveerd". Twee andere verdachten werden in november veroordeeld tot ieder 34 jaar celstraf.

Vrijgesproken

De jury achtte de Spanjaard Juan C. en de Roemeen Valentin I. schuldig aan de moord op de twee Nederlanders. Maar tegen de zin van de openbare aanklager werd de Roemeen Constantin S. vrijgesproken van moord.

Volgens de jury was S. alleen schuldig aan toedekking van het misdrijf. Voor zijn hulp bij het in stukken zagen en begraven van de stoffelijke resten van de slachtoffers kreeg hij vijf maanden celstraf. Maar die hoefde hij niet uit te zitten omdat hij al langer in voorarrest had gezeten.

Boomgaard

Serafín De A., de eigenaar van de citroenboomgaard waar de stoffelijke resten van de Nederlanders werden gevonden, ging helemaal vrijuit. De jury meende dat De A. niet wist wat er zich in zijn citroenboomgaard afspeelde. Het Openbaar Ministerie is overtuigd van het tegendeel en eist drie jaar celstraf tegen De A. wegens toedekking van het misdrijf.

Volgens het OM heeft de juryrechtbank niet voldoende uitgelegd uit waarom ''de aanzienlijke hoeveelheid zwaar belastende aanwijzingen" tegen S. en De A. genegeerd zijn in het vonnis.

Tijdens de zitting van vrijdag herhaalde S. onschuldig te zijn aan moord. Wel gaf hij toe meegeholpen te hebben bij het verwijderen van bloedsporen in het vakantiehuis waar de Nederlanders werden vermoord. Die lezing werd bevestigd door zijn veroordeelde landgenoot I..

Het hof doet over enkele dagen uitspraak.