Volgens de Verenigde Naties is er tussen juli 2015 en december 2016 sprake geweest van ernstige mensenrechtenschendingen in het zuidoosten van Turkije.

Volgens de VN zijn er ongeveer 2.000 mensen omgekomen en zijn complete wijken verwoest. Ook zouden er 500.000 mensen ontheemd zijn, de meeste van hen zijn Koerden.

De VN kreeg van Turkije geen toegang tot het gebied maar heeft meerdere moorden, martelingen en verdwijningen gedocumenteerd. 

Ook zou op satellietbeelden een enorme verwoesting te zien zijn. In de betreffende periode waren er operaties van Turkse veiligheidsdiensten gaande in het gebied.

De laatste maand heeft de Turkse overheid niet meer gereageerd op de vragen van de VN. De commissaris voor de mensenrechten van de VN, Zaid Ra'ad al Hussein stelde vrijdag in een statement dat "Turkije de betrouwbaarheid van de ernstige beschudigingen in twijfel trekt."

Al Hussein is voornamelijk bezorgd dat Turkije nog geen onderzoek heeft ingesteld naar de misstanden. "Voor zover we weten is er nog geen enkele verdachte aangehouden of aangeklaagd."