De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft gezegd dat hij sowieso een bezoek zal brengen aan Nederland. Als hij in overleg met de regering na de verkiezingen kan komen, zal hij dat doen. Zo niet, dan zal hij aanstaande zaterdag toch een bezoek brengen aan Nederland om campagne te voeren voor een Turks referendum. 

Eerder had Cavusoglu gezegd dat zijn bezoek aan Nederland voor aanstaande zaterdag geannuleerd was, maar daar lijkt hij nu op terug te komen. 

Waar Cavusoglu zou moeten spreken op het moment dat hij toch besluit om naar Nederland te komen, is onbekend. De eigenaar van de locatie in Rotterdam waar Cavusoglu zou spreken wil de locatie namelijk niet langer beschikbaar stellen. 

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft daarnaast gezegd dat de kans groot zou zijn dat hij de bijeenkomst zou verbieden vanwege zorgen over de openbare orde en veiligheid. 

Regering

Ook is niet duidelijk of de Nederlandse regering een bezoek van Cavusoglu toe zal staan. Eerder heeft de regering namelijk gezegd te onderzoeken of een dergelijke bijeenkomst juridisch tegengehouden kan worden. Cavusoglu stelt in Turkse media dat hij contact heeft met minister Koenders van Buitenlandse Zaken over de kwestie. 

De Turkse minister zegt dat hij zich "door niks zal laten tegenhouden" om naar Nederland te komen. Hij verwees daarmee onder andere naar de invloed van Wilders, waarvan hij eerder zei dat de Nederlandse regering zich mogelijk laat leiden door de angst dat een Turks bezoek van invloed kan zijn op de uitslag van de komende Tweede Kamerverkiezingen.

"We zullen niet bezwijken voor racisten en fascisten", zei Cavusoglu donderdag. 

Internationale reacties

Internationaal is er veel discussie over de geplande bezoeken van Turkse bewindspersonen aan Europese landen om campagne te voeren voor het Turkse referendum dat plaatsvindt op 16 april.

Het referendum gaat over een grondwetswijziging die de president meer macht moet geven. Europese regeringsleiders willen niet dat de Turken voor dergelijke zaken campagne voeren buiten het eigen grondgebied. 

Turkije is van mening dat Europese leiders zich ondemocratisch opstellen in de kwestie. President Erdogan haalde om die reden hard uit naar onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel. Hij vergeleek de verboden op de campagnebijeenkomst met besluiten uit het nazi-tijdperk.

Ongewenst

Premier Mark Rutte vindt de komst van Cavusoglu ''ongewenst". ''Wij zitten daar niet op te wachten, niet voor en niet na de verkiezingen op 15 maart. Wij proberen er alles aan te doen om pijnlijke situaties te voorkomen.''

''De gesprekken (met Cavusoglu, red.) zijn gaande. De kans om tot een goede oplossing te komen neemt af als ik er verder iets over zeg", aldus de minister-president. ''Het is niet zo dat we in algemene zin Turkse politici tegenhouden maar Turkse ministers die willen komen spreken over een puur nationale gelegenheid is ongewenst."