De wereldberoemde rotsformatie met de grote boog in het midden voor de westkust van Malta, het zogeheten Azure Window, is woensdag in elkaar gestort na een hevige storm. 

De rots stak in een grote boog zo'n vijftig meter boven de zee uit en was een belangrijke toeristische trekpleister voor het Zuid-Europeaanse eiland Malta. De rots ligt op het eiland Gozo, onderdeel van Malta.

Het gat in de rotsformatie is door de eeuwen heen ontstaan onder invloed van regen, wind en het zeewater. Onder invloed van deze krachten is de rotsformatie nu ook ingestort. De zee aan de westkust van Malta was woensdag erg woest vanwege een storm die over het eiland trok. Het kalksteen bleek niet langer bestand tegen die weersomstandigheden. 

Het instorten van de boog komt onverwachts. Uit recent onderzoek bleek namelijk dat de conditie van het kalksteen dusdanig goed was, dat er voorlopig geen kans leek te zijn op instorting. Dat de boog uiteindelijk een keer zou breken, leek echter wel onvermijdelijk. 

'Hartverscheurend'

Malta noemt het instorten van de rotsformatie "hartverscheurend". Veel toeristen reisden naar het westen van het eiland om de rots te fotograferen of om zelf met de boog op de foto te gaan.

Ook was het een geliefde plaats voor filmmakers en werd de eerste aflevering van de succesvolle HBO-serie Game of Thrones er opgenomen.