De Duitse regering poogt ''stap voor stap weer een normale relatie met Turkije'' te krijgen. Dit zei minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel woensdag na crisisberaad met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. 

We zijn het er in elk geval over eens dat niemand er belang bij heeft de betrekkingen nog verder te beschadigen, aldus Gabriel.

Gabriel heeft Cavusoglu gezegd dat er wel grenzen zijn die niet mogen worden overschreden, zoals gelijkenissen beweren van de regering van de Bondsrepubliek met het naziregime (1933-1945).

Verscheidene Turkse toppolitici hebben de Duitse regering van nazipraktijken beschuldigd. De aanleiding was de manier waarop de Duitse autoriteiten omgaan met de pogingen van Ankara om in het buitenland campagne te voeren voor een 'ja' in een referendum over het politieke stelsel.

Optredens

Vorige week werden in twee Duitse steden de optredens van Turkse ministers verboden. De ministers wilden Turken in Duitsland toespreken over het referendum in Turkije over de overgang naar een presidentieel systeem en veranderingen van de grondwet, waardoor alle uitvoerende macht bij de president komt te liggen.

Volgens Cavusoglu was Turkije "erg verontrust" door het annuleren van de optredens in Duitsland. Dit zou niet vaker voor moeten komen, aldus de Turkse minister. Duitsland moet volgens Cavusoglu geen kant kiezen als het gaat om het proces van het Turks referendum. 

Cavusoglu liet wel weten dat Turkije een vriend van Duitsland wilde blijven. Beide ministers zouden een bijeenkomst van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een Duitse stad hebben besproken. Onduidelijk is nog om welke Duitse stad het gaat.

Turkse minister van Buitenlandse Zaken spreekt Turkse Duitsers toe
Video
Turkse minister van Buitenlandse Zaken spreekt Turkse Duitsers toe