Bij een lawine in een skigebied in de Franse Alpen is zeker één Nederlander om het leven gekomen. Twee Nederlanders worden nog vermist.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de situatie, meldt een woordvoerder aan NU.nl. Voor zover bekend zijn er geen andere slachtoffers. 

De lawine vond plaats in het departement Savoie, op de grens met Italië. Volgens de Franse krant Le Dauphiné werd het lichaam van de 22-jarige Nederlander dinsdagnacht gevonden. Het zou gaan om een snowboarder.

Vermoedelijk kwam de man om het leven bij een lawine die dinsdag omstreeks 16.00 uur plaatsvond op de bergpas bij Seuil, bij de plaats Modane. De vermisten zijn twee mannen van 21 en 25 jaar oud, meldt het ministerie. Ze maakten deel uit van een groep van twintig Nederlandse studenten uit Nijmegen.

Momenteel wordt vanuit de lucht naar de twee mannen gezocht. Volgens een politiewoordvoerder is het voor reddingswerkers te gevaarlijk om het gebied te betreden.

Reddingsdiensten zoeken laatste vermiste Nederlander in Franse Alpen
Video
Reddingsdiensten zoeken laatste vermiste Nederlander in Franse Alpen

Verdwaald

De bergpas staat bekend als gevaarlijk, meldt de Franse krant. De snowboarders zouden het officiële skigebied dinsdagmiddag hebben verlaten en stuurden omstreeks 16.00 uur een sms naar een andere Nederlander die deel uitmaakte van het reisgezelschap met de boodschap dat het drietal zou zijn verdwaald. 

De Nederlander las het bericht echter pas een uur later en waarschuwde omstreeks 19.00 uur de gids. Het gezelschap reisde met de Nederlandse touroperator Husk. Het is niet bekend waarom de snowboarders geen contact opnamen met het internationale alarmnummer 112.

Omstreeks 19.30 uur vloog een helikopter van de reddingsdiensten naar het gebied, waarna twee reddingswerkers de bergpas konden bereiken. In het donker werd slechts één lichaam gevonden. Vanwege het slechte weer moest de zoektocht worden gestaakt.

Woensdagochtend kon de zoektocht worden hervat en zal met sonarapparatuur naar de twee vermisten worden gezocht. Omdat de zoektocht pas laat opgang kwam, is er weinig hoop dat de vermisten de lawine hebben overleefd.

Studentenvereniging

De groep studenten reist woensdagmiddag per bus terug naar huis. De vriendin van de overleden student was al eerder vertrokken, zegt Tim van den Bergh van Husk.

De wintersporters zijn lid van de Nijmeegse Studentenvereniging Navigators. De groep was sinds zondag op wintersport bij Valfréjus en zou vrijdag terugkeren. ''Ze zijn enorm aangeslagen'', aldus Van den Bergh.

Hij weet nog niet wanneer het lichaam van de omgekomen wintersporter wordt vrijgegeven om naar Nederland te worden gebracht. Volgens Van den Bergh gingen de drie met hun snowboards buiten de piste zonder gids. Ze waren volgens hem gewaarschuwd dat er lawinegevaar was.

De christelijke studentenvereniging Navigators heeft tweehonderd leden van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Radboud Universiteit. Zeker één van de getroffen studenten studeerde aan de hogeschool. 

De Radboud Universiteit zegt in een reactie geschrokken te zijn over het lawineongeluk. ''De situatie is nog onduidelijk. Zodra er meer bekend is, volgt nadere berichtgeving. We leven mee met alle betrokkenen en naaste familie'', aldus de universiteit. Ondertussen wachten de universiteit, de hogeschool en de vereniging nog op een officiële bevestiging die hen via burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zou moeten bereiken. 

In de Studentenkerk op de campus van de Radboud Universiteit is een herdenkingsplek ingericht.  

Föhn

In de Franse Alpen hebben zich de afgelopen dagen veel lawines voorgedaan. Er waaide een zogeheten föhn door onder meer Frankrijk, Italië en Zwitserland. Deze warme wind deed de temperaturen lokaal tot wel 20 graden stijgen. Daardoor is volgens experts de kans op lawines alleen maar groter geworden.

De ANWB Alarmcentrale stelt dat in het gebied een lawinewaarschuwing niveau 4 geldt (op een schaal van 5). Een woordvoerder spreekt van ''een heel ernstig incident met twee vermiste mensen en nog veel onduidelijkheden''. Er is contact met alle betrokken verzekeraars en het ministerie.