Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu ondersteunt Europa "alle soorten van terrorisme tegen Turkije". Dat zei hij dinsdagavond in een omstreden toespraak bij het consulaat-generaal van Turkije in het Duitse Hamburg.

Cavusoglu is in Duitsland om Turken in dat land te overtuigen om 'ja' te stemmen bij een Turks referendum over een verandering van de grondwet. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de Turkse republiek een presidentieel stelsel geven, daar gaat het referendum op 16 april over.

Minister Cavusoglu zei verder dat de systematische druk die Duitsland op Turken uitvoert onacceptabel is. Ook verwijt hij Europa grote problemen te hebben met racisme, xenofobie en islamofobie.

Duitsland is volgens hem "systematisch" tegen Turkije. "Houdt u alstublieft op met ons lessen in mensenrechten en democratie te geven".

Voorafgaand aan de rede was er dinsdag een demonstratie van ongeveer tweehonderd tegenstanders van de verandering van de grondwet. In de tuin van het consulaat waren rond half zeven een goede honderd belangstellenden samengekomen om de minister aan te horen.

Turkse minister van Buitenlandse Zaken spreekt Turkse Duitsers toe
Turkse minister van Buitenlandse Zaken spreekt Turkse Duitsers toe

Verhoudingen

De verhoudingen tussen Turkije en Duitsland zijn de afgelopen dagen bekoeld doordat optredens van ministers werden tegengehouden. Erdogan stelde dat het verbieden van de Turkse campagne voor de verkiezing over de grondwet vergelijkbaar was met "de praktijken uit de nazi-periode".

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde maandag fel op de vergelijking. Een woordvoerder noemde de uitspraak van Erdogan "absurd".

Rotterdam

Cavusoglu wil zaterdag in Rotterdam landgenoten toespreken maar de Nederlandse regering ziet dat niet zitten. Woensdag voert hij in Berlijn eerst nog overleg met zijn Duitse ambtsgenoot Sigmar Gabriel, omdat hij ''geïnteresseerd is in goede betrekkingen tussen beide landen''.

''We zullen het erover hebben of er een probleem is tussen Duitsland en Turkije'', hield hij zijn Hamburgse gehoor voor. ''Hebben wij ooit geprobeerd hetze te voeren tegen de Duitse regering? We hebben veeleer vrede gepredikt en de Turken in Duitsland gevraagd te integreren zonder de eigen cultuur te vergeten.''