Theresa May verliest weer Brexit-stemming in Britse Hogerhuis

Het Britse Hogerhuis heeft premier Theresa May verder onder druk gezet vanwege haar Brexitplannen. Een meerderheid in het House of Lords stemde dinsdag voor het voorstel om het parlement meer macht te geven in de onderhandelingen met de EU. 

Van het Hogerhuis moet het parlement de uiteindelijke voorwaarden om uit de EU te stappen af kunnen wijzen. Het betekent opnieuw een nederlaag voor May in het Hogerhuis. Begin deze maand bepaalden de lords dat May de uittreding uit de Europese Unie pas in gang mag zetten als ze belooft de rechten van EU-ingezetenen te beschermen.

Het parlement moet nu een Britse vertrekovereenkomst goedkeuren voordat het Europees parlement er over discussieert. En als die gesprekken mislukken moet het parlement toestemming geven voor een Brexit zonder overeenkomst.

Verstoren

De Britse regering zal proberen in het Lagerhuis de door het Hogerhuis afgedwongen veranderingen weer te niet te doen. Dat voorspelde de minister voor brexitzaken David Davis. "Het is duidelijk dat enkele van de lords het proces willen frustreren en het is de bedoeling van de regering om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt", verklaarde hij.

Tip de redactie