Christopher Ross, de VN-gezant voor de omstreden Westelijke Sahara, heeft na acht jaar zijn ontslag ingediend bij secretaris-generaal António Guterres.

Ross heeft sinds 2009 geprobeerd om de strijdende partijen in de Westelijke Sahara, Marokko en oppositiebeweging Polisario, tot elkaar te brengen. Zijn streven was een referendum te organiseren over de toekomst van het gebied, maar dit is niet gelukt. Ook kreeg hij de partijen de laatste jaren niet meer gezamenlijk aan de onderhandelingstafel.

Onlangs trok Marokko nog troepen terug uit de Westelijke Sahara op aandringen van secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties. 

Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara is een droge, dunbevolkte voormalige Spaanse kolonie die door Marokko en Mauritanië in 1975 werd ingelijfd. Sinds 1979 is Marokko vrijwel overal de baas en Rabat claimt het als Marokkaans grondgebied. Geen enkel ander land heeft formeel ingestemd met de Marokkaanse overheersing van het woestijngebied dat bijna zeven keer zo groot is als ons land en slechts 580.000 inwoners telt.

De inlijving van het gebied is internationaal gezien geen prioriteit en heeft zich vrij geruisloos voltrokken. Toch kan het voor onverwachte problemen zorgen. Europese rechters bijvoorbeeld hebben eind 2015 het Europese vrijhandelsverdrag met Marokko uit 2012 ongeldig verklaard, omdat de verdragstekst niks zegt over de bezette Westelijke Sahara terwijl er ook Marokkaanse producten uit komen. Deze zaak loopt nog.