De Verenigde Naties hebben Maleisië en Noord-Korea dinsdag gevraagd de verhitte gemoederen tot bedaren te brengen. Dat gebeurde naar aanleiding van het besluit van Pyongyang de elf daar nog verblijvende Maleisiërs te verbieden het land te verlaten, wat dezelfde vergeldingsactie in Kuala Lumpur uitlokte.

"We roepen op de kalmte te bewaren en verzoeken beide partijen meningsverschillen te regelen langs de gevestigde diplomatieke weg", zei VN-woordvoerder Farhan Haq. De ambassadeurs van beide landen zijn overigens uitgewezen.

De spanning tussen Maleisië en Noord-Korea is hoog opgelopen nadat Kim Jong-nam, de halfbroer van leider Kim Jong-un, op de luchthaven van Kuala Lumpur met zenuwgas om het leven werd gebracht. 

Maleisië blokkeert ambassade Noord-Korea
Video
Maleisië blokkeert ambassade Noord-Korea

Ambassadeurs

Maleisië stelt dat ambassadeurs in Pyongyang praktisch worden gegijzeld. De Maleisische premier Najib Razak heeft Noord-Korea opgeroepen om de Maleisiërs direct te laten gaan. Ook zei hij een spoedvergadering te hebben aangevraagd in de VN-Veiligheidsraad vanwege de kwestie.

Maleisië reageerde op de blokkade door op haar beurt de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur te verzegelen. "De ambassadeurs mogen het gebouw niet verlaten, totdat we zeker weten hoeveel diplomaten er binnen zijn", zei de Maleisische onderminister van Binnenlandse Zaken.

Verdachten

Ook drie verdachten van betrokkenheid bij de moord houden zich volgens de politie schuil in de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur. Het pand is omsingeld.