De Amerikaanse minister van Huisvesting Ben Carson heeft maandagavond (lokale tijd) een gevoelige opmerking gemaakt over het slavernijverleden. De enige donkere minister in het kabinet van president Trump noemde de vroegere slaven "migranten op een slavenschip".  

In de opmerking van Carson kan gelezen worden dat hij de situatie waarin slaven de VS binnengebracht werden, min of meer gelijkstelt aan de omstandigheden waaronder personen later naar het land kwamen. 

"Amerika is een land van dromen en kansen," zei Carson in een toespraak in Washington D.C., waarin hij refereerde aan de migranten die in de loop van de geschiedenis met hun gezinnen naar de VS kwamen om een nieuw leven te beginnen.

"Er waren ook andere migranten," zei Carson. "Zij kwamen hier met slavenschepen en werkten langer, nog harder en kregen minder. Maar ook zij hadden een droom dat hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ooit konden genieten van de welvaart en het geluk in dit land."

De uitspraken van Carson leidden dan tot grote ophef onder mensenrechtenorganisaties. De NAACP, de oudste burgerrechtenbeweging in de VS, distantieerde zich via Twitter van de uitspraken van de minister en noemde de woorden "tragisch" en "onacceptabel". 

Verduidelijking

Carson verduidelijkte zijn uitspraken later in een tweet. "Niet alle slaven gaven de hoop op en gingen dood; onze voorvaderen hebben iets bereikt."

In een radio-interview zei hij verder nog dat het "verschrikkelijk is dat talloze mensen via slavenschepen naar de VS werden gebracht". Carson stelde verder dat deze mensen "sterk waren" en "ze hadden een sterke wil".

Amerikaanse minister vergelijkt slaven met migranten
Amerikaanse minister vergelijkt slaven met migranten