Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben maandag hun langverwachte plannen onthuld voor het terugdraaien van Obamacare en het vervangen van Obama's zorgstelsel.

Het huidige zorgstelsel wordt daarin binnen drie jaar voor een groot deel vervangen door een nieuw systeem. De belangrijkste wijziging is dat Amerikanen niet meer verplicht verzekerd moeten zijn voor ziektekosten. Boetes voor onverzekerden komen te vervallen.

De nieuwe voorgestelde wetgeving zal de rol van de overheid op de gezondheidszorg inperken en laat waarschijnlijk meer Amerikanen onverzekerd, meldt persbureau AP

Er moet woensdag in het Congres nog wel gestemd worden over de plannen en dit kan nog weleens een spannende strijd gaan worden. Hoewel de Republikeinen een meerderheid hebben in het Congres, is de partij verdeeld over de vervanging voor Obamacare. Het is daarom nog allerminst zeker of het voorstel wordt aangenomen.

Bemoeienis

Het door Republikeinen gedomineerde Congres en president Donald Trump hebben herhaaldelijk beloofd om Obamacare zo snel mogelijk in te trekken en te vervangen. Ze vinden het zorgstelsel onder meer een voorbeeld van ongewenste overheidsbemoeienis. Ook vinden ze de kosten ervan veel te hoog.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat begonnen in januari, nog voor de inauguratie van Trump, aan de ontmanteling van het ziektekostenstelsel van voormalig president Barack Obama. Op zijn eerste dag als president ondertekende Trump meteen een decreet dat het ontmantelen en vervangen van het stelsel in gang moest zetten.

Obamacare, officieel Patient Protection and Affordable Care Act genoemd, biedt miljoenen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten.