Irakezen vallen niet langer onder het nieuwe inreisverbod van de VS. Het nieuwe alternatieve inreisverbod, dat nog slechts beperkingen kent voor visumaanvragen van inwoners uit bepaalde landen, wordt maandag gepresenteerd door de regering Trump. 

Trump heeft maandag het presidentiële decreet ondertekend. 

Het besluit om Irakezen niet langer de toegang tot het land te beperken is volgens de regering Trump het gevolg van aangescherpte veiligheidsmaatregelen die Irak doorgevoerd heeft. Bronnen stellen tegenover CNN dat het besluit van de Amerikaanse regering om Irak uit te sluiten mogelijk ook samenhangt met de belangrijke rol die Irak speelt in de strijd tegen IS. 

Een woordvoerder van de Iraakse overheid laat weten dat de uitsluiting getuigt van een "echt partnerschap" tussen Washington en Bagdad en veel goeds voor de toekomst belooft. 

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is het verbod "deel van hun pogingen om radicale moslims uit de VS te houden". 

Inwoners van zes andere landen mogen nog altijd geen visumaanvraag doen voor de Verenigde Staten. Het gaat dan om inwoners uit de landen Jemen, Somalië, Iran, Syrië, Libië en Sudan. Mensen die wel beschikken over geldige reisdocumenten, al een geldig visum hebben of een geregistreerde inwoner of houder van een zogeheten Greencard zijn, mogen de VS wel gewoon in, ook als ze uit een van deze zes aangemerkte landen komen. 

Vluchtelingen mogen onder het nieuwe inreisverbod niet langer dan 120 dagen in de Verenigde Staten verblijven. 

Minister van Buitenlandse Zaken VS: 'Irak belangrijke bondgenoot in strijd IS'
Minister van Buitenlandse Zaken VS: 'Irak belangrijke bondgenoot in strijd IS'

Vorige versie

In het vorige inreisverbod dat Trump instelde, werd vluchtelingen de toegang nog volledig ontzegd. Ook mochten alle inwoners van de eerder genoemde zes landen en Irak de Verenigde Staten niet langer in, ongeacht of ze beschikten over geldige reisdocumenten. 

De rechter oordeelde echter dat de regering dit inreisverbod weer in moest trekken, waarop de regering aankondigde met een hernieuwd inreisverbod te komen.

Met het huidige inreisverbod hoopt de Amerikaanse overheid juridische problemen te voorkomen. Het hernieuwde inreisverbod moet ingaan op 16 maart.