Het parlement in Kazachstan heeft maandag ingestemd met een reeks grondwetswijzigingen die de macht van de president inperken in het voordeel van parlementariërs en het kabinet.

President Nursultan Nazarbayev heeft zijn toestemming voor de wijzigingen al gegeven. Kazachstan is de laatste voormalige sovjetrepubliek die nog wordt geleid door een leider uit het sovjettijdperk.

De president, die al sinds 1989 aan de macht is, heeft nog geen opvolger aangewezen. Dat leidt vooral bij buitenlandse investeerders tot onrust.

Het inperken van de presidentiële macht kan de opvolging van de president vergemakkelijken door sleutelrollen te verdelen tussen meerdere mensen, in plaats van die in de handen van een enkele opvolger te leggen. Naar verwachting zal de rol van Nazarbayev zelf niet veel veranderen. 

Export

Nazarbayev zei eerder dit jaar dat de grondwetswijzigingen het parlement in staat zullen stellen een kabinet te vormen dat de economische problemen van het land aan kan pakken. De Kazachstaanse economie rust voornamelijk op de export van olie en metalen.