FBI-directeur James Comey heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gevraagd publiekelijk afstand te nemen van de aantijging van president Donald Trump dat zijn voorganger Barack Obama hem liet afluisteren.

De FBI-directeur deed dat verzoek op zaterdag, melden hooggeplaatste ambtenaren zondag aan The New York Times. Volgens Comey zijn de beschuldigingen die president Donald Trump in een reeks tweets deed aan het adres van zijn voorganger vals en bestaat er geen enkel bewijs voor. 

Zowel het ministerie van Justitie als de FBI onthielden zich zondag van commentaar.

Volgens de krant zou het opmerkelijk zijn als het ministerie of de directeur van de FBI openlijk de waarheid van uitspraken van een zittende president in twijfel zouden trekken. Dat onderstreept hoe hoog het Witte Huis inzet door de vorige president te beschuldigen van een samenzwering tegen de toenmalige presidentskandidaat Trump.

Onderzoek

Een woordvoerder van oud-president Obama heeft de beschuldigingen ontkend. "Noch president Obama, noch eender welke functionaris uit het Witte Huis heeft ooit opdracht gegeven voor de surveillance van Amerikaanse staatsburgers. Elke suggestie dat het tegenovergestelde het geval is, is onjuist."

Eerder op zondag eiste Trump dat het Congres een officieel onderzoek instelt om vast te stellen of Obama inderdaad zijn positie misbruikte voor illegale afluisterpraktijken. Die aantijging lijkt afkomstig te zijn uit berichtgeving van de extreemrechtse nieuwswebsite Breitbart. Trump heeft nog geen bewijzen gepresenteerd.

Rusland

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer leek zondag de beschuldigingen tegen Obama te verbinden aan de ophef over mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen die de regering-Trump de afgelopen tijd parten speelt.

Spicer zei dat het onderzoek naar Obama deel moet uitmaken van het bestaande onderzoek over de Russische betrokkenheid.

"Het Witte Huis en de president zullen geen verder commentaar leveren, totdat een dergelijk onderzoek is afgerond", aldus de woordvoerder.