De in opspraak geraakte Franse presidentskandidaat François Fillon heeft zondag in een televisie-interview gezegd dat hij niet uit de verkiezingsrace stapt, ondanks een toenemende roep om zijn terugtrekking.

De 63-jarige Fillon hield zondag een vurige toespraak voor duizenden aanhangers in Parijs. Opvallend was dat hij daarin niet beloofde om aan te blijven, zoals hij in eerdere toespraken wel deed. 

Na de bijeenkomst stelde de televisiezender France 2 hem de directe vraag of hij zich zou terugtrekken als kandidaat. "Het antwoord is nee", zei Fillon. "Ik zie geen reden om dat te doen."

Wel deed hij de toezegging in gesprek te willen gaan met de top van zijn partij, de Republikeinen, die zich in toenemende mate zorgen maakt over Fillons kandidatuur. De partijtop heeft aangekondigd maandag over de kwestie te zullen vergaderen.

"Ik ben niet autistisch", zei Fillon. "Ik wil mijn vrienden ervan overtuigen dat mijn programma het enige is dat dit land kan herstellen."

Alain Juppe

In de peilingen ligt Fillon zo ver achter op zijn rivalen, de centrist Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine le Pen, dat het er op lijkt dat hij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet zal halen. 

Volgens diezelfde peilingen zou Fillons partijgenoot en geopperde opvolger, oud-premier Alain Juppe, de tweede ronde wel bereiken. Juppe kondigde zondagavond op Twitter aan dat hij maandag met een verklaring voor de pers zal komen.

Misbruik

Fillon kwam in opspraak, omdat hij zijn echtgenote Penelope jarenlang in dienst zou hebben gehad, terwijl zij geen werk verrichte.

Vorige week werd duidelijk dat het echtpaar officieel zal worden onderzocht voor het misbruik van publieke gelden. Dat deed de roep om zijn terugtrekking toenemen en leidde tot het vertrek van vele van zijn adviseurs en bondgenoten.

Fillon ontkent alle beschuldigingen en spreekt over een "politieke moord" op zijn karakter. Hij heeft wel erkend dat het niet verstandig was om zijn echtgenote in dienst te nemen.

http://www.nu.nl/dvn/4505613/we-weten-controverses-rondom-franois-fillon.html