VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher hebben zich zondag uitgesproken tegen de Turkse referendumcampagne in Nederland.

Asscher zei in het tv-programma Buitenhof dat de kwestie wat hem betreft desnoods een diplomatieke rel waard is. Hij vindt het ongemakkelijk dat de Turken de Turkse Nederlanders "staatsburgers" noemt.

Dijkhof zei in WNL op Zondag dat Nederland zich niet laat chanteren door de Turken. Turkse dreigementen om de vluchtelingendeal op te blazen als er geen campagne mag worden gevoerd in Europa "zijn puur voor de bühne. Tot nu toe zijn de afspraken daarover gewoon uitgevoerd, ik ga ervan uit dat dat zo blijft", aldus Dijkhoff.

Wilders zegt dat hij het hele Turkse kabinet voor zo'n twee maanden 'persona non grata' zou willen verklaren. Hij noemt de Turkse voorstellen om president Erdogan meer macht te geven "het ergste dat ons kan overkomen".

Erdogan

De regering in Ankara wil via een referendum de grondwet aanpassen om een systeem te creëren waarin de president veel meer macht krijgt. Hiervoor wil ze ook campagne voeren onder Turken in het buitenland.

Ook Duitsland wil de Turkse campagne tegenhouden. In twee steden zijn al optredens van Turkse ministers verboden. Erdogan noemt die verboden "niet anders dan die uit de nazi-periode".

De Turkse minister Mevlüt Çavusoglu zei zaterdag dat Nederland hem niet kan beletten hier campagne te voeren. ''Wij gaan waar wij naartoe willen en praten met onze staatsburgers'', zei Çavusoglu. Nederland vindt dat onwenselijk.

Dijkhoff en Asscher herhaalden wat eerder al is gezegd; dat het kabinet bekijkt of het juridisch mogelijk is een eventuele campagne van Turkse bewindspersonen in Nederland tegen te houden. Premier Rutte zei eerder op Facebook "dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen".

Nederlandse campagne

Zo lijkt de Turkse referendumcampagne in ieder geval dit weekend een kwestie te worden in de Nederlandse verkiezingscampage. 

Rutte benadrukte op campagne in Barendrecht dat het om een voorgestelde grondwetswijziging gaat "die Turkije in de verkeerde richting duwt". "Het geeft een zeer ongemakkelijk gevoel als een Turkse minister in Nederland campagne komt voeren hiervoor. Dat hoort niet en willen we niet."

Ook D66-leider Alexander Pechtold is tegen de Turkse bemoeienis. Hij ziet dat het in Duitsland gelukt is om de campagnes te dwarsbomen en ziet dat ook graag in Nederland gebeuren.