China zal zich resoluut blijven verzetten tegen onafhankelijkheid van Taiwan. Dat zei de Chinese premier Li Keqiang zondag tijdens de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Nationale Volkscongres.

"We zullen nooit enige activiteiten tolereren, die pogen om Taiwan af te scheiden van het moederland", aldus Li. De Volksrepubliek gaf daarmee ongeveer dezelfde boodschap af als vorig jaar, toen het land stelde dat de politici op het eiland niet naar onafhankelijkheid moeten streven.

China beschouwt het eiland als een afvallige provincie en erkent Taiwan niet als staat. Nationalistische strijdkrachten vluchtten in 1949 naar het eiland, nadat ze in de Chinese burgeroorlog door de communisten waren verslagen.

China heeft grote argwaan voor de Taiwanese president Tsai Ing-wen en haar partij die streven naar formele onafhankelijkheid van Taiwan. Tsai Ing-wen heeft altijd gezegd dat ze vrede wil met China.

Spanningen

De spanningen tussen Peking en Taiwan zijn recentelijk weer opgelopen. China veroorzaakte de afgelopen maanden onrust door met een aantal marineschepen, waaronder het nieuwe en enige Chinese vliegdekschip Liaoning, door de zeestraat tussen China en Taiwan te varen.

Afgelopen donderdag voerden Chinese vliegtuigen en oorlogsschepen opnieuw oefeningen uit in de buurt van Taiwan. De Taiwanese minister van Defensie waarschuwde toen voor de groeiende dreiging vanuit het buurland.

Hongkong

Li ging zondag ook in op de situatie rond Hongkong. Volgens hem zal onafhankelijkheid van de voormalige Britse kolonie nergens toe leiden. Hij zei dat de politiek van 'één land, twee systemen' van toepassing blijft op Hongkong en de speciale administratieve Chinese regio Macau.

De laatste maanden zijn er demonstraties in Hongkong geweest door mensen die willen dat Hongkong onafhankelijk wordt. De Chinese regering is fel tegen deze meer politieke onafhankelijkheid en heeft gewaarschuwd voor het straffen van mensen die openlijk steun geven aan deze onafhankelijkheid.

Inwoners van Hongkong vrezen voor meer invloed vanuit Peking. Twee jaar geleden bezetten studenten en andere pleitbezorgers van democratisering onder de zogenoemde paraplu-revolutie grote delen van Hongkong, om minder bemoeienis af te dwingen.

Bij het overdragen van Hongkong aan China in 1997 werd afgesproken dat het land zijn eigen regering, politie en persvrijheid heeft.

Defensie

Zaterdag werd bekend dat China de defensiebegroting dit jaar met 7 procent verhoogt. Sinds 2010 was de jaarlijkse verhoging niet zo gering. Het is bovendien het tweede opeenvolgende jaar dat de verhoging geen twee cijfers heeft.

Tijdens het Volkscongres zondag werd de verhoogde steun aan de strijdkrachten bevestigd. Zo werd er onder andere gesproken over het versterken van zee- en luchtafweer te midden van de inspanningen om de soevereiniteit van China te beschermen. Maar met uitgavencijfers kwam het land niet, ondanks beloften voor meer transparantie.

Een woordvoerster van het parlement zei zaterdag dat de defensie-uitgaven ook dit jaar op 1,3 procent van het bruto nationaal product zullen uitkomen.

In de regio worden de militaire investeringen van China met argusogen bekeken omdat Peking zijn territoriale aanspraken in onder meer de Zuid-Chinese Zee met groeiend machtsvertoon kracht bijzet.