Voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama ontkent zaterdagavond via een woordvoerder dat hij ooit opdracht heeft gegeven om Donald Trump af te luisteren.

"Noch president Obama, noch eender welke functionaris uit het Witte Huis heeft ooit opdracht gegeven voor de surveillance van Amerikaanse staatsburgers. Elke suggestie dat het tegenovergestelde het geval is, is onjuist," liet een woordvoerder van de voormalige Amerikaanse president weten.

President Donald Trump haalde zaterdagmorgen uit naar zijn voorganger in een reeks tweets, waarin hij Obama beschuldigt van het laten afluisteren van zijn telefoon.

Trump Tower

Het zou gaan om telefoongesprekken die Trump voerde in zijn kantoor in de Trump Tower in New York in de aanloop naar de verkiezingen van november 2016. Volgens Trump heeft het afluisteren niets opgeleverd.

''Dit is mccarthyisme'', aldus Trump in een verwijzing naar de heksenjacht die de Republikeinse politicus Joseph McCarthy in de jaren vijftig van de vorige eeuw op touw zette tegen Amerikanen die hij verdacht van communistische sympathieën.

''Hoe diep is president Obama gezakt'', twitterde Trump, die zijn voorganger "een slechte (of zieke) kerel" noemde en het vermeende afluisteren door Obama vergelijkt met de Watergate-affaire, het afluisterschandaal dat in het begin van de jaren zeventig leidde tot de val van president Richard Nixon.

Breitbart

Volgens Trump zou een goede advocaat een grote zaak van de kwestie kunnen maken. "Is het legaal dat een zittende president voorafgaand aan een verkiezing een race voor het presidentschap afluistert?", vroeg Trump zich af.

De president kwam niet met bewijzen om zijn beschuldigingen aan het adres van Obama te onderbouwen. Volgens de krant The Washington Post heeft Trump mogelijk uitgehaald naar aanleiding van berichten op de rechtse nieuwssite Breitbart.

Op die site werd gesuggereerd dat Obama in het najaar ''methodes van een politiestaat" had gebruikt om het team van Trump in de gaten te houden.

Een voormalige adviseur en speechschrijver van Obama, Ben Rhodes, reageerde zaterdag op de beschuldigingen van Trump. "Een president kan geen opdracht geven tot aftappen. Die beperking is in het leven geroepen om burgers te beschermen tegen mensen zoals jij."