Vrijdagmiddag werd duidelijk dat Cavusoglu op 11 maart naar Rotterdam komt om campagne te voeren voor het Turkse referendum over een nieuwe grondwet.

De Nederlandse regering vindt het onwenselijk dat de Turkse autoriteiten een campagnemanifestatie in ons land organiseren. ''Wij achten dit niet gewenst en zullen dit overbrengen aan de Turkse regering'', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

"We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen", zegt premier Mark Rutte op Facebook.

Vicepremier Lodewijk Asscher zei in Nieuwsuur dat de campagnebijeenkomst met de minister een ''verkeerd signaal" afgeeft. ''We hebben dat ook overgebracht." Hij voegde eraan toe: ''Het lijkt me goed als de Turken daar naar luisteren."

De AK Partij meldt op Facebook dat de Turkse bewindsman op zaterdag 11 maart zijn opwachting maakt in partycentrum Park De Heerlijkheid in het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet. Bontes en Van Klaveren van de politieke partij VNL hadden al vragen gesteld aan regering over de komst van de Turkse bewindsman.

Duitsland

In Duitsland liepen de spanningen met Turkije donderdag op toen bekend werd dat optredens in Duitsland van twee Turkse ministers werden tegengehouden.

Turken beslissen op 16 april onder meer over de vraag of hun land moet overstappen op een presidentieel systeem. Dat zou Erdogan meer macht geven.