De FBI heeft een verdachte in Missouri aangehouden die betrokken zou zijn bij het maken van bomdreigingen tegen de Amerikaanse Anti-Defamation League (ADL) en andere Joodse instellingen.
 

De ADL, een organisatie die zich inzet voor Joden, meldt dat het door de FBI en de New Yorkse politie op de hoogte is gebracht van de arrestatie. De FBI bevestigt dit in een bericht op Twitter. 

Het gaat om een 31-jarig man, Juan Thompson. Volgens de aanklager zou de verdachte bij zeker acht bommeldingen betrokken zijn geweest. Volgens de FBI pleegde de man de daden uit wraak op zijn ex. Hij deed de dreigingen uit haar naam.

De man wordt verdacht van het stalken van zijn vriendin en zou naast de meldingen nog meer dingen gedaan hebben om zijn ex-vriendin lastig te vallen.

De FBI zegt verbolgen te zijn over het feit dat de man zoveel mensen angst heeft aangejaagd om zijn ex zwart te maken.

Instellingen

Maandag werden ten minste vijftien Joodse instellingen in de Verenigde Staten, inclusief twee scholen, geëvacueerd na bommeldingen. Het was de vijfde golf van dergelijke meldingen in minder dan twee maanden tijd. 

Een woordvoerder van de politie stelde tegen zender CBS dat de dreigtelefoontjes gecoördineerd leken te zijn. Het ging zowel om telefoongesprekken van mensen als zogenoemde 'robotcalls', automatisch opgenomen digitale berichten. De gesprekken komen uit de VS zelf en uit het buitenland.

Thompson wordt niet verantwoordelijk gehouden voor deze telefoontjes en die zijn nog steeds onderwerp van onderzoek.

Graven vernield op Joodse begraafplaats in Missouri
Graven vernield op Joodse begraafplaats in Missouri

Begraafplaats

Vorige week maandag ontvingen circa tien Joodse instellingen bommeldingen en afgelopen zondag werden tientallen grafstenen vernield op een Joodse begraafplaats in Philadelphia. Een week daarvoor werden honderden graven op een begraafplaats in St. Louis het doelwit van vandalen.