De man die donderdag in Brussel werd aangehouden met twee gasflessen in zijn bestelauto, is vrijdag vrijgelaten. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. 

Eerder op de dag zei het OM al dat onderzoek leek te bevestigen dat de gasflessen bestemd waren voor huishoudelijk gebruik.

De chauffeur, de 27-jarige Majid A., kreeg vorig jaar in hoger beroep vijf jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd voor het deelnemen aan activiteiten van een terroristische groep. Hij wilde naar Syrië reizen, maar kwam niet verder dan Turkije.

De politie greep donderdag grootschalig in nadat A. door rood was gereden en weigerde mee te werken. Een deel van de omgeving van de Hallepoort in Brussel-Zuid werd urenlang afgesloten, wat voor een verkeerschaos zorgde. 

Onderzoek

Explosievenexperts constateerden uiteindelijk dat de gasflessen onschadelijk waren. In de auto bleek geen ontstekingsmechanisme te liggen.

A.'s achtergrond en verdachte gedrag met de gasflessen waren reden voor het OM een nader onderzoek in te stellen. Daaruit kwamen geen argumenten naar voren om hem langer vast te houden, liet het Brusselse parket weten.

Het onderzoek wordt nog wel voortgezet, maar het OM zegt daar niets meer over naar buiten te brengen.

Chauffeur van voertuig met gasflessen aangehouden in Brussel
Chauffeur van voertuig met gasflessen aangehouden in Brussel